Signnieuws

Ook in België zijn verregaande maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Vlaamse Regering neemt extra steunmaatregelen voor de Vlaamse bedrijven die in financiële moeilijkheden raken door de coronacrisis.

Vlaanderen neemt maatregelen om ondernemers te ondersteunen.

Het gaat onder andere om crisiswaarborgen voor overbruggingskredieten voor bedrijven die hun schulden door de coronacrisis niet kunnen betalen, het betrekken van de banken bij het overleg en een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits roept bedrijven op om zoveel mogelijk in te zetten op thuiswerken of werken op flexibele werktijden.

Thuiswerken

Veel ondernemingen in Vlaanderen zijn verplicht om de deuren te sluiten. Telewerk is verplicht in alle ondernemingen die niet behoren tot de ‘essentiële diensten’, ongeacht hun grootte en voor alle medewerkers waarvoor dit mogelijk is. Wanneer dit niet mogelijk is, moeten bedrijven de sociale afstand van 1,5 meter garanderen. Indien deze maatregelen niet gevolgd worden, moet het bedrijf sluiten.

Tegemoetkomingen ondernemers

De maatregelen hebben een enorme impact op de zelfstandigen en bedrijven in Vlaanderen. Om ondernemers financieel te ondersteunen en hen door deze moeilijke periode te helpen, zijn er verschillende steunmaatregelen voor ondernemingen die getroffen worden door de coronacrisis.

Crisiswaarborg

Er wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen. Hiermee kunnen ondernemingen en zelfstandigen in deze crisisperiode ook voor bestaande schulden een overbruggingskrediet laten waarborgen door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Deze maatregel komt bovenop de bestaande waarborgen voor investeringskredieten en werkkapitaal.

Ook in Vlaanderen zijn verregaande maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hinderpremie mogelijk

Met de hinderpremie compenseeert de Vlaamse regering ondernemingen en zelfstandigen die ernstig inkomensverlies lijden door de coronamaatregelen. Ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting krijgen een eenmalige premie van 4.000 euro. Als ze na 21 dagen hun zaak nog steeds gesloten moeten houden, volgt een vergoeding van 160 euro per dag. Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten, krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag.

Overbruggingsrecht zelfstandigen

Zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit moeten stopzetten vanwege het coronavirus kunnen tot 12 maanden lang een financiële uitkering ontvangen. Deze maatregel kan worden toegepast wanneer de onderneming zijn activiteit minstens een volledige maand onderbreekt.

Tijdelijke werkloosheid

Bedrijven die door de overheid verplicht worden te sluiten, kunnen een tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen bij de RVA. Bedrijven die door de verspreiding van het coronavirus getroffen worden door een daling van hun klanten, productie, omzet of bestellingen, waardoor de normale arbeidsregeling niet kan gehandhaafd worden, kunnen voor hun arbeiders een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken.

Aanmoedigingspremie

De aanmoedigingspremie die nu al bestaat om deeltijds te laten werken en zo ontslagen te vermijden, wordt uitgebreid naar bedrijven die te maken krijgen met bijvoorbeeld een dalende productie, een dalende omzet of dalende bestellingen als gevolg van de coronacrisis. Die maandelijkse premie voor de werknemer bedraagt tussen de 68 en 172 euro. Voorwaarde is een productievermindering met minstens 20 procent.

Maatregelen in onderzoek

Daarnaast heeft de Vlaamse overheid nog enkele maatregelen in onderzoek. Te denken valt aan een bankenoverleg, waarbij het de bedoeling is om met de ondernemersorganisaties en de financiële sector een aantal afspraken te maken over impact van de crisis op de liquiditeit en de terugbetalingscapaciteit van de ondernemingen, particulieren en gezinnen. De banken zullen ook een contactpunt voor de ondernemingen opzetten.

Schaderegeling

Verder werkt de Vlaamse overheid een voorstel uit voor een schaderegeling voor getroffen ondernemers die bijvoorbeeld werken met bederfbare producten of seizoenswaren, of in de reis- en evenementensector. In een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie vraagt de Vlaamse overheid om soepelheid voor staatssteunregelingen.

Vlaamse ondernemers kunnen met vragen terecht bij het contactcenter van VLAIO, telefonisch of via Whatsapp, op het nummer 0800 20 555, of mailen naar info@vlaio.be.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.