Signnieuws

Werkgevers en vakbonden hebben maandagavond 3 december een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe Grafimedia cao.

De nieuwe Cao heeft een looptijd van 28 maanden, van 1 april 2018 tot 1 augustus 2020.

Loon

Over het loon zijn de volgende afspraken gemaakt; per 1 februari 2019 stijgt het loon (op jaarbasis en op basis van 36 uur, anders naar rato) met 660 euro bruto, per 1 juni 2019 stijgt het met 1%. Per 1 februari 2020 volgt een stijging van 680 euro bruto (weer op jaarbasis en op basis van 36 uur). Per 1 juni 2020 stijgt het loon nog eens met 1%. Dit betekent een gemiddelde loonsverhoging van 2,57 procent per jaar.

Afspraken

Daarnaast is afgesproken dat in 2019 en 2020 geen premie wordt geheven voor het A&O-fonds en de ‘van-werk-naar-werk-regeling’. Ook zijn afspraken gemaakt over onder meer de werktijdvermindering oudere werknemers, de hiaatverzekering en de hardheidsregeling.

Meer informatie is te vinden in het onderhandelingsresultaat in deze pdf.

FNV

Bernard van Iren, cao-onderhandelaar namens de FNV Media & Cultuur, zegt over het resultaat: “Dankzij de inzet van al onze leden en hun collega’s hebben we uiteindelijk weer met de werkgevers kunnen overleggen. We gaan het resultaat voorleggen aan onze leden, zoals gebruikelijk hebben zij de laatste stem.” De leden van de FNV hebben tot eind december de tijd om hun stem te laten horen.

Dit Cao-akkoord volgt op een lange periode waarin werkgevers en werknemers met elkaar in de clinch lagen over de nieuwe cao-afspraken. In juni werden de onderhandelingen afgebroken en volgden diverse acties bij verschillende bedrijven. Het overleg werd 3 december hervat.

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties op “Akkoord Grafimedia Cao

 1. Richard schreef:

  Hoe is het nu geregeld met de feestdagen zoals 24 dec en 31 dec 2019, is dit hetzelfde als in het vorige cao, tot 16u?

  Ik vraag dit omdat mijn werkgever in 2018 te kennen gaf het geheel niet door te hebben, dat toen men ons collectief vrij gaf op 24 en 31 dec, dat dit geen volle dgn verlof aftrek mocht zijn.
  Ik alsook collega’s werken in ploegen, waardoor er tot 16u maar vrijaf mocht worden geboekt, alles na 16u, mocht niet afgeboekt worden als verlof.

  Vandaar mijn vraag hoe dat nu precies zit in de nieuwe grafimedia CAO, ook omdat mijn werkgever al heeft aangegeven dat men er in 2019 voor kiest om 27 dec ons een collectieve vrije dag te geven.

 2. Mike schreef:

  Waarom is er nog zoveel onduidelijk? We mogen toch aannemen dat er per 1 april 2018 ook een salarisverhoging is overeengekomen? Met de achterban zou afgelopen december nog worden overlegd over de (zeer matige) overeenkomst. Alle lonen stijgen flink in ons land maar er is helaas zeer weinig bereikt voor ons als werknemer binnen de grafimedia branche.
  Rest mij nog een laatste opmerking: ik ben het grootste deel van mijn loopbaan lid geweest van de grafische bond. Ik heb ze 20 jaar lang nooit om hulp en advies hoeven vragen maar toen dat uiteindelijk wel een keer nodig was lieten ze me weten niets voor mij te kunnen betekenen.
  Na al die jaren contributie te hebben betaald besloot ik hierdoor mijn lidmaatschap op te zeggen en met mij vele anderen want het ledenaantal neemt jaarlijks meer en meer af.
  De grafische bond stond bekend om hun daadkracht en de bijbehorende CAO was de beste in het land. Helaas is er bar weinig meer van over.
  Ik wilde dit toch even kwijt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.