Signnieuws

De Inspectie SZW publiceerde samen met de Belastingdienst en brancheorganisaties de Checklist Werken met uitzendbureaus. De checklist is bedoeld om ondernemers die uitzendkrachten willen inhuren te ondersteunen.

In de checklist staan vragen voor de ondernemer over de keuze van een uitzendbureau. Het gaat onder andere om juiste registratie van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel, het gebruik van een G-rekening, betalen van een eerlijk loon en juiste facturering. Ook worden vragen gesteld over de eigen verantwoordelijkheid van de inlener.

Verantwoordelijkheid

Het merendeel van de uitzendbureaus houdt zich aan de regels, maar er zijn malafide uitzendbureaus die uitzendkrachten onderbetalen en uitbuiten of loonheffingen niet afdragen. Ook inleners van uitzendkrachten kunnen hun verantwoordelijkheid nemen om misstanden met uitzendwerk tegen te gaan. Bovendien zijn inleners in sommige gevallen aansprakelijk als zaken niet goed zijn geregeld. Zo is het inlenende bedrijf verantwoordelijk voor de veiligheid van de uitzendkracht. Maar dient men er ook zeker van te zijn dat de uitzendkracht gerechtigd is om in Nederland te werken.

1,3 miljoen euro boete

Bij controle van 500 uitzendbureaus zijn afgelopen jaar door de Inspectie SZW 131 boetes uitgedeeld voor in totaal ruim €1,3 miljoen, zowel aan uitzendbureaus als aan inleners. De meeste overtredingen zijn onderbetaling van de uitzendkrachten.

De checklist helpt bedrijven om hun uitzendwerk op een eerlijke, gezonde en veilige manier te regelen.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *