Signnieuws

Het Project Inspiration-team van de TU Delft ontwikkelde een mechanisch beademingsapparaat dat bijna overal te wereld relatief goedkoop gebouwd kan worden. De panelen voor dit apparaat produceert Vermeulen & Vermeulen Reclame met behulp van een Roland DG LEJ-640F.

Roland DG LEI-640F printer bij Vermeulen & Vermeulen Reclame.

Vermeulen & Vermeulen Reclame in Nieuwkuijk is sinds 1996 als signmaker actief. Dat het bedrijf door de Technische Universiteit Delft zou worden gecontacteerd in verband met een mechanisch beademingsapparaat had eigenaar Marcel Vermeulen niet zien aankomen. Maar ook de studenten hadden eerst heel andere plannen voor 2020. Zij zouden namelijk op stage in het buitenland. Toen het coronavirus daar een stokje voor stak en ze werden geconfronteerd met de toenemende bezorgdheid over een mogelijk tekort aan beademingsapparatuur, besloten de professoren en studenten van de TU Delft een nieuw overkoepelend initiatief uit de grond te stampen: Air for All.

Project Inspiration

Project Inspiration is daar een onderdeel van. Samen met zijn studenten, slaagde projectleider professor Gert Smit erin om op relatief korte tijd een beademingsapparaat te ontwikkelen op basis van een in het museum Boerhave beschikbaar Brits model uit de jaren 60. Bij deze zogenaamde East Radcliff-ventilator gaat het om een volledig mechanisch toestel – er komt dus geen enkele elektronica aan te pas – waardoor het relatief eenvoudig gebouwd en gerepareerd kan worden. 

Omdat het een open-source project is, zijn de blauwdrukken voor iedereen vrij toegankelijk. Ook heeft het team heel bewust voor onderdelen gekozen die overal ter wereld breed beschikbaar zijn omdat het toestel het tekort aan beademingsapparatuur ook in armere landen moet kunnen verhelpen. Een geslaagde oefening: begin mei verstuurden ze al een eerste proefmodel naar  Guatemala, waar het door de lokale productiefaciliteit Talleres Hernandez als fysiek voorbeeld zal dienen om het toestel in eigen land te produceren. 

LEJ-640F vlakbedprinter

Maar natuurlijk moesten ze voor dit soort apparatuur ook een duurzaam, duidelijk afleesbaar bedieningspaneel hebben. Daarvoor ging het team in april ten rade bij Vermeulen. Zij leverden het ontwerp zelf aan en Vermeulen zorgde voor de nodige finetuning. Vervolgens begon hij de panelen te produceren op zijn Roland LEJ-640F.

Snijden van de bedieningspanelen op een Zünd.

De LEJ-640F is een grootformaat UV-LED vlakbedprinter met een afmeting van 1,60 m bij 3,20 m dat geschikt is voor het printen van vaste materialen. Zoals de meeste UV-printers, beschikt het over ingebouwde ledlampen die voor een snelle uitharding van de inkt zorgen. Vermeulen: “Eerst hebben we met onze LEJ-640F de achterkant van de panelen in spiegelbeeld geprint. Om die reden hebben we voor transparante polycarbonaat vellen gekozen. Daarna hebben we met onze Zünd een speciale dubbelzijdige 3M-lijmlaag gesneden die we dan op de achterkant van elk paneel bevestigden.”

Door deze combinatie van een in spiegelbeeld geprinte achterzijde en een dubbelzijdige 3M-lijmlaag wordt de print voldoende beschermd en zijn de panelen bijzonder duurzaam. “Momenteel hebben wij voor de TU Delft al drie proofs geprint, maar we verwachten dat deze binnenkort op grotere schaal zullen worden geproduceerd, al weten we dat nog niet zeker”. De vellen waarop de bedieningspanelen worden geprint zijn 1,4 x 1 m groot en elk afzonderlijk paneel meet 15,5 x 24 cm groot. “Ik kan er dus een 30-tal per run produceren”, vertelt hij.

Brabant Mondmaskers Initiatief.

Hoe de TU Delft bij hem terecht is gekomen, durft Vermeulen niet met 100 procent zekerheid te zeggen. Maar het zou weleens te maken kunnen hebben met de populaire Nederlandse talkshow Jinek. Deze wordt dagelijks op RTL uitgezonden en werd begin april bij Vermeulen & Vermeulen Reclame opgenomen in het kader van het Brabant Mondmaskers Initiatief. Samen met verschillende andere vrijwilligers produceert Vermeulen namelijk al sinds de tweede helft van maart mondmaskers. En dan hebben we het niet over katoenen mondmaskers, maar maskers die gemaakt zijn van echt filtermateriaal.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.