De Zeepkist

Het valt mij op dat ik de laatste maanden bijna geen signmaker spreek die niet op zoek is naar een paar ervaren handen. Dat herinnert me aan de laatste column die ik vorig jaar mocht schrijven en waarin juist dit onderwerp centraal stond: de behoefte aan ervaren allround medewerkers.

Blijkbaar is er in de tussenliggende periode weinig veranderd en dat betekent dat de meeste bedrijven die in onze markt actief zijn nog altijd zo veel werk binnenhalen, dat het steeds weer een uitdaging is om de opdrachten binnen de deadlines gerealiseerd te krijgen. Het gaat dus gelukkig goed in de markt en dat is meteen waar de pijn aan het licht komt. Het vinden van goede medewerkers.

Bij toeval viel mijn oog op een onderzoek van ISA (International Sign Association) dat naadloos aansluit op de bovenstaande problematiek. Sterker nog, ISA stelt dat het vinden van goed geschoolde medewerkers in onze industrie momenteel de grootste uitdaging is. Naast het vinden van goede krachten is natuurlijk een nog grotere uitdaging om deze mensen voor een langere periode aan het bedrijf te binden.

Maar liefst 68% van alle ondervraagde managers ziet inderdaad het aannemen van vakbekwame medewerkers als hun grootste uitdaging. Daarnaast zijn er nog een aantal punten die menig manager binnen de signindustrie hoofdbrekens bezorgen. Om er een paar te noemen: stijgende arbeidskosten, opvolging, vergrijzing op de werkvloer en het vinden van de goede mix tussen mensen en vaardigheden.

Omdat het onmogelijk is de behoefte aan arbeid snel in te vullen is 77% van de ondervraagde bedrijven van plan om mensen in te huren in verschillende disciplines die volgens het onderzoek als volgt zijn verdeeld: productie/montage 32%; verkoop 26%; voorbereiding/projectbegeleiding 16%; grafisch ontwerp 16%; administratief 8%.

Ook komt uit het ISA-onderzoek naar voren dat er een grote bereidheid bestaat bij managers om te investeren in opleiding en training voor hun vaste krachten. Dit wordt namelijk gezien als de beste manier om goede medewerkers voor het bedrijf te behouden. Daarnaast blijkt dat bedrijven die inderdaad investeren in goede opleidingen een grote aantrekkingskracht uitoefenen op nieuwe medewerkers en daarmee zou je kunnen zeggen dat het mes aan twee kanten snijdt.

Aangezien momenteel 20% van de vacatures die betrekking hebben op productiewerk moeilijk zijn in te vullen en gemiddeld meer dan 10 maanden open staan, is het dus van groot belang er goed over na te denken hoe u daar binnen uw bedrijf mee omgaat. Zodat, op het moment dat u om handjes vraagt, ze voor u ook voorhanden zijn.

Ton van Berkel, Vink VTS

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “De Zeepkist 8 – 2017 – Handjes gevraagd!

  1. Iemand die er klaar mee is schreef:

    Handjes gezocht, oke het valt mij ook op dat ik steeds meer grafische-ondernemers dit hoor zeggen, eigenlijk zeggen ondernemers in alle sectoren dit! Maar waarom heb ik dan een flinke stapel afwijzingen liggen hier terwijl ik gewoon voldoende ervaring en opleiding heb? Tevens ben ik 31 jaar oud, dus nog niet echt super oud of de leeftijd van een springerige, onrustige, feest beluste jongeman?

    Waarom krijg ik steeds meer het idee dat de grafische sector bestaat uit leugenaars en mooi-weer praters? Waarom begin ik steeds meer een hekel te krijgen aan ondernemers en bedrijven met hun semi-marketing, Steve Jobs achtige lulkoek (via social media)? Waarom wil ik eigenlijk niet meer werken voor een baas (en met mij vele andere)? Waarom wordt mijn motivatie steeds minder? Waarom kan ik de partij aan de andere kant van de tafel niet meer fatsoenlijk in de ogen kijken tijdens een sollicitatiegesprek, zonder dat mijn bloed begint te koken? Waarom vinden ondernemertjes het leuk om sollicitanten tegen elkaar op te zetten of om domme vragen te stellen die voor “apart” door moeten gaan om zo te beste kandidaat te vinden (pure tijdverspilling)? Waarom verspil ik uberhaubt nog mijn tijd aan de bedrijven, en het succes van anderen. als je er zelf toch niets voor krijgt?

    Oja, tuurlijk; het ligt allemaal WEER aan mijzelf, zoals het al 31 jaar lang aan mijzelf ligt! Typisch weer iets voor een ondernemer; dingen afschuiven op andere, een crisis, of het internet!

    Straks niet gaan huilen als er weer een crisis uitbreekt he? De crisis van onvoldoende beschikbaar personeel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.