Signnieuws

September vorig jaar werd de UVgel-printtechnologie van Canon al aangekondigd en tijdens het evenement ‘Interieurinnovaties met print’ in november waren print samples te bewonderen. Nu lanceert Canon Europe officieel de eerste 64”  rol-naar-rol printer met deze technologie: de Océ Colorado 1640.

Presentatie aan de vakpers van de nieuwe Océ Colorado 1640 met UVgel technologie door Canon Europe in het Customer Experience Centre in Venlo.

De UVgel-printtechnologie is door Canon speciaal ontwikkeld voor grootformaat rol-naar-rol printers, aldus Dirk Brouns, directeur Strategy & Business Development voor de business unit Industrial & Production Solutions van Canon EMEA. In dit segment wil Canon een hoge productiviteit bieden, gekoppeld aan een superieure printkwaliteit op een breed scala aan materialen. “We streven naar een maximale inzetbaarheid van de printer.”

‘Have it all’

De Océ Colorado 1640, de eerste printer van een familie die de komende jaren veel groter moet worden, produceert hoge volumes grootformaat printtoepassingen (in  vier kleuren, CMYK), binnen zeer korte doorlooptijden. Met dank aan de in eigen huis ontwikkelde UVgel-printtechnologie. Zowel de koppen als de inkt zijn in Venlo ontwikkeld en worden daar ook geproduceerd. Het UVgel-principe maakt het mogelijk het beste van drie bestaande inkttechnologieën te combineren, aldus Brouns. De hoge colour gamut en het efficiënte inktgebruik van eco-solvent, geurloze prints en geen droogtijden van latex, en de hoge productiviteit en geringe warmteontwikkeling van  UV-printen. “Now you can have it all.”

Gat vullen

Duidelijk is dat Canon met de Océ Colorado 1640 het gat wil vullen tussen de laag productieve eco-solvent en latex printers – die relatief goedkoop zijn – en de hoog productieve, maar ook aardig geprijsde meer industriële latex en UV-printers. Met een topsnelheid van 150 vierkante meter per uur bij de productie van billboards of outdoor banners biedt de nieuwe Océ Colorado 1640 printer in dit segment een zeer hoge productiviteit. Zelfs bij de hoogste kwaliteit voor close-up indoor-toepassingen haalt de printer een snelheid van 40 vierkante meter per uur, aldus Canon. Met een lijstprijs van €55.000 weliswaar duurder dan een HP Latex 570 (lijstprijs net geen €30.000), maar die haalt bij lange na deze capaciteit niet. Brouns denkt echter dat de Océ Colorado 1640 ook aantrekkelijk is voor printbedrijven die nu dubbele productie (twee rollen naast elkaar) op een 3,2 meter brede latexprinter draaien. De goedkoopste latexmachine in dit 3,2 m brede segment (Latex 1500) heeft namelijk een lijstprijs van circa €160.000.

Job Frans, Channel Manager Graphic Arts & Industrial van Canon Nederland (links), samen met Marco Kedde (midden) en Dennis Bouhof, beiden Nautasign, bij de nieuwe Océ Colorado 1640.

Distributie

Het is dan ook niet toevallig dat, naast Canon Nederland, de distributie van de Océ Colorado 1640 tevens gaat verlopen via Nautasign (Nederland en België) en Tripa (Nederland). Canon gaf bij de presentatie aan dat zij partners nodig heeft die hun sporen reeds in de roll-to-roll markt hebben verdiend en verstand hebben van indoor applicaties om de printer daar te krijgen waar die het beste tot z’n recht komt. Nautasign en Tripa geven op hun beurt aan de Océ Colorado 1640 als een aanvulling te zien op het programma printers, waaronder latexprinters van HP, dat ze al aanbieden.

UVgel-printtechnologie

Het principe van de Canon UVgel-printtechnologie berust op een combinatie van Océ piëzo printkoppen en UVgel-inkt, samen met verwarmingselementen onder de media (28 graden Celsius) op het moment van printen en UV-leddroging.  Brouns: “Het unieke is de manier waarop we de inktlaag opbouwen.”

De verwarmde UVgel-inkt wordt direct ‘gepositioneerd’ bij contact met het printmateriaal en dit resulteert in een nauwkeurig gestuurde, precieze plaatsing van de UVgel-druppel met minimale vergroting en geen bloeding. Door het minimaliseren van zowel de inktspreiding als het samenvloeien van de druppels op het printmateriaal, kan het vereiste inktvolume voor elke kleur zeer nauwkeurig worden gerealiseerd en resulteert dit ook bij hoge snelheden in beelden met een grote kleurintensiteit.

Twee wagens

Boven op de machine bewegen twee ‘wagens’ onafhankelijk van elkaar; een voor de printkoppen en een voor het led UV-curing-systeem. Dit zorgt voor een uniforme uitharding van de inkt en draagt bij aan de hoge printsnelheid en de kwaliteit. In tegenstelling tot conventioneel UV-printen is het oppervlak zo goed als vlak. De UVgel-prints zijn onmiddellijk droog en gereed voor afwerken of lamineren (al is dit laatste lang niet altijd nodig want de krasbestendigheid is bijzonder groot, claimt Canon). Ideaal voor bedrijven met  opdrachten die korte doorlooptijden of een snelle installatie vragen.

De productiviteit van de Océ Colorado 1640 wordt verder verhoogd door de configuratie met een lade waarin twee rollen met (verschillende) media kunnen worden klaargelegd. Deze configuratie stelt printbedrijven in staat snel om te schakelen tussen twee typen of formaten printmateriaal.

Optimale balans

Volgens Mark Lawn, Director Graphic & Communications Group van Canon Europe, wordt met de introductie van de Océ Colorado 1640 printer met UVgel-printtechnologie “een optimale balans geboden tussen kwaliteit, productiviteit, automatisering, inzetbaarheid en operationele kosten. Deze nieuwe printer toont aan wat mogelijk is met rol-naar-rol printen. Ook stelt deze machine producenten in staat hun mogelijkheden te vergroten en in te spelen op nieuwe kansen.”

De Océ Colorado 1640 is ontworpen om met lage operationele kosten een versnelde return on investment te realiseren. Vergeleken met andere technologieën vermindert de UVgel-printtechnologie het inktverbruik met zo’n 40 procent, aldus Lawn.

Eerste installatie

De Océ Colorado 1640 is volgens Canon geschikt voor printbedrijven en signmakers die zowel indoor- als outdoor-materialen produceren, waaronder posters, banners, signage, POS, billboards, etalage graphics, stickers en exclusieve wanddecoraties. De eerste machine wordt momenteel geïnstalleerd bij Comdatek in het Duitse Hückelhoven.

Beschikbaarheid

Canon presenteert tijdens Vakbeurs Sign 2017 in Gorinchem (14-16 maart 2017) een preview van haar UVgel-printtechnologie met tal van samples. De Océ Colorado 1640 zal in Europa voor het eerst ‘live’ aan het publiek worden getoond tijdens Fespa 2017 in Hamburg (8 -12 mei 2017) en is vanaf dat moment ook commercieel verkrijgbaar.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.