Signnieuws

NRC heeft zich verdiept in een situatie in Utrecht bij kledingwinkel The Sting, waar vorige maand met grote lichtbakken van achter de gevel lichtshows werden geprojecteerd in Utrecht.

Redacteuren van De Utrechtse Internet Courant gingen in december op onderzoek uit, nadat de lucht rood en groen kleurde. Dit leidde naar lichtkanonnen achter de glazen gevel van The Sting in de Utrechtse binnenstad. Volgens een woordvoerder van de gemeente geldt het vergunningenbeleid voor gevelreclame niet “zolang de lichtbakken 50 centimeter achter de gevel staan opgesteld”, zo zei hij in De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

Still uit Youtube-filmpje DUIC

Onderzoek NRC

NRC verdiepte zich verder in deze zaak en concludeert dat voor lichtbakken achter de gevel in Utrecht inderdaad geen vergunning nodig is. Lees hier het artikel. De publicaties op de site van DUIC hebben inmiddels ook landelijk aandacht getrokken, zo is te lezen in het artikel. De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan minister Schultz of het klopt dat voor die lichtshows geen vergunning nodig is.

Wethouder

In het artikel laat NRC ook de verantwoordelijk wethouder in Utrecht, Paulus Jansen (Wonen, Ruimtelijke Ordening, SP) aan het woord, die het vrijspel dat reclamemakers nu hebben, onaanvaardbaar vindt. “Je ziet die flipperkasten steeds meer oprukken in de binnenstad. Wie lichtreclame aan de gevel bevestigt, betaalt daar belasting over en is vergunningsplichtig. Maar als je de beamers vlak achter de gevel plaatst, hoeft dat allemaal niet. Dat is onaanvaardbaar.” De stad hoop dan ook op landelijke wetgeving en bereidt zelf lokale regelgeving voor.

Landelijk probleem

Arthur Klink, lid van de Commissie Lichthinder van de NSVV en voorzitter van de Stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL), laat naar aanleiding van het artikel in NRC weten: “Lichthinder en vervuiling is helaas een veelvoorkomend probleem en Utrecht is niet de enige gemeente die hiermee kampt. Dit speelt landelijk en we proberen vanuit deze twee stichtingen gemeenten daarbij te helpen. Met de NSVV door de grenswaarden en richtlijnen vast te stellen in de onlangs verschenen Richtlijn Lichthinder en vanuit de OVLNL werken we samen met Uneto-VNI, Rijkswaterstaat en het CROW aan een praktische leidraad om gemeenten en andere overheden handvatten te bieden om met dit soort aanvragen om te gaan.” Deze publicatie, Reclame langs wegen, zal naar verwachting in het voorjaar van 2017 verschijnen.

Hieronder een video van DUIC waarin de ‘lichtshow’ te zien is.

Workshop Lichthinder

Voor wie meer wil weten over lichthinder, organiseert de NSVV op donderdag 2 februari een Workshop Lichthinder, in Ede. Kijk hier voor meer informatie.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.