Signnieuws

Volop actie en voldoende nieuws op Fespa 2017 in Hamburg. Niet alleen op digitaal printgebied, ook zeefdruk komt aan z’n trekken en tal van foliefabrikanten zijn aanwezig. Maar de grote trend is textiel.

Het beurscomplex in Hamburg is deze week het toneel van Fespa 2017 en European Sign Expo.

Voor wie naar Hamburg afreist (de beurs duurt nog t/m vrijdag 12 mei), er is genoeg te zien, maar oriënteer je vooraf goed wat je wilt bekijken, want de situering van de verschillende hallen ten opzichte van elkaar is niet altijd even logisch. Het gevolg: oriëntatie is soms moeilijk en je legt gauw grote afstanden af op de beursvloer. Het scheelt dat alles op het gebied van zeefdruk in een hal is geconcentreerd, evenals alles wat met textielverdeling heeft te maken (zowel digitaal als analoog). Niet eerder was deze discipline zo nadrukkelijk aanwezig; het textielaanbod (zowel hardware, media als inkten) is overweldigend.

Textiel snijden

De nieuwe lasersnijder van Zund, specifiek voor polyesterhoudend textiel, toepasbaar op elke G3-snijtafel.

Zünd Benelux speelt daar goed op in met de lancering van haar LM 100W lasermodule die op iedere G3 snijtafel is te installeren. In combinatie met een Over Cutter Camera (OCC) op een portaalframe boven de snijtafel, worden de registratiepunten van de te snijden stukken textiel in één opname herkend. Groot voordeel van het gebruik van een laser is het feit dat de snijranden van polyester textielstukken direct schoon zijn afgewerkt. Textiel tot 2 mm dikte kan prima worden verwerkt.

Canon UVgel

Officiële presentatie van de Océ Colorado 1640 met UVgel-printtechnologie op Fespa aan het grote publiek door Dirk Brouns van Canon.

Er worden tal van nieuwe digitale printers op Fespa geïntroduceerd, maar de grote publiekstrekker is toch de Océ Colorado 1640, die voor het eerst ‘live’ in Hamburg wordt getoond. Canon claimt met haar UVgel-technologie een nieuwe troef in huis te hebben die de voordelen van eco-solvent, uv- en latexinkt combineert. Het aantal getoonde printvoorbeelden op uiteenlopende substraten is in ieder geval imponerend. Overigens leggen tal van grote printerfabrikanten, van HP tot Durst, in Hamburg enorm de nadruk op applicaties, die in allerlei vormen worden getoond.

Veel printerfabrikanten leggen de nadruk op applicaties, zoals hier Gido van Praag, general manager HP Graphics Solutions Business, in de speciale ‘HP Lounge’ op de stand.

3D-printer Mimaki

Voor het eerst live aan het werk te zien, de 3D-printer van Mimaki die luistert naar de naam 3DUJ-P.

Ook voor het eerst aan het werk te zien is de 3DUJ-P printer van Mimaki. Een 3D-printer die eigenlijk conventioneel CMYK UV-printen (2D) combineert met een 3D-opbouw van een object. Daardoor zijn fullcolour geprinte modellen van maximaal 500 x 500 x 300 mm in een hoge resolutie te produceren. Er zijn talloze geprinte objecten op de stand te zien, ook 3D-wanddecoraties waarbij verschillende losgeprinte panelen worden gecombineerd.

De 3D-printer van Mimaki kan objecten direct in fullcolour opbouwen. Het materiaal is zo stevig dat er rustig een schroef in kan worden gedraaid.

Zelfklevende folie

Wie meer is geïnteresseerd in het aanbod van substraten en andere media kan zijn hart ophalen in Hamburg, want het aanbod is overweldigend. Of er een wederverkoper in de Benelux is, is niet altijd direct duidelijk, maar het kan som wel tot nieuwe inzichten of ‘ontdekkingen’ leiden. Vrijwel alle gevestigde foliefabrikanten zijn aanwezig, met meestal ook wel een aanvulling op het bestaande programma en live wrapdemo’s. Wie competitief is ingesteld, kan een kijkje nemen bij de World Wrap Masters van Fespa zelf of The Battle van Hexis waar iedere dag leuke geldbedragen zijn te winnen.

Ook vragen

Soms roept een beursbezoek echter meer vragen op dan dat er antwoorden worden gegeven. Zo staat Inca Digital voor het eerst in haar bestaan zelf op Fespa. Met reden. Op de stand een presentatie aan de pers over een in haar fabriek in Cambridge gebouwd printplatform voor B1 formaat. Wie een prototype van deze machine aan het werk wil zien, moet echter naar de stand van Fujifilm. Daar luidt de voorlopige werktitel B1PE7; een echte naam moet nog worden bedacht. Inca zelf gaat deze B1-printer echter, via (nu nog in de Benelux onbekende) wederverkopers, ook zelf op de markt brengen onder de naam OnsetM. Voor alle ‘gewone’ Onset-printers blijft Fujifilm echter het enige distributiekanaal, verzekert men bij Inca. Maar het feit dat de op Fespa getoonde SpyderX ook onder eigen Inca-label op de stand staat en niet met een sticker van Screen, geeft duidelijk aan dat Inca Digital kiest voor een tweesporenbeleid qua distributie voor een deel van haar assortiment.

Steve Wood, marketing manager Fujifilm, bij een prototype van het nieuwe B1-printplatform met de werktitel B1PE7. Inca Digital geeft op haar eigen stand aan dat zij, via andere wederverkopers, deze printer zelf op de markt gaat brengen onder de naam OnsetM.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.