Signnieuws

Fespa strijkt in 2022 van 31 mei tot en met 3 juni neer in Berlijn met haar Fespa Global Print Expo. Maar eerst doet deze internationale printbeurs, samen met European Sign Expo, van 12 tot en met 15 oktober 2021 RAI Amsterdam aan.

Schattingen van het aantal te verwachten bezoekers in Amsterdam wil de Fespa-organisatie niet geven. Dat de reisbeperkingen als gevolg van Covid-19 effect zullen hebben, laat zich echter raden. Uitgerekend op de dag van de persconferentie, 22 juli, kleurt een groot deel van Nederland donkerrood (erg hoog risicogebied). Vandaar dat Fespa het verantwoord acht in het voorjaar van 2022, relatief dicht op de beurs in Amsterdam, de volgende editie van de Fespa Global Print Expo in Messe Berlin (acht hallen) te organiseren. Samen met co-event European Sign Expo.

Geen Sportswear Pro

Of Sportswear Pro, dat oorspronkelijk zou worden gelanceerd in 2020 in Madrid, dan ook wordt gehouden, is nog een open vraag. “Het moet zowel het juiste moment als de juiste plaats zijn”, aldus Fespa CEO Neil Felton. Amsterdam is dat niet, want vast staat dat Sportswear Pro in 2021 niet zal plaatsvinden. “De focus nu ligt op de Global Print Expo en European Sign Expo.”

Fespa is er in ieder geval helemaal klaar voor om bezoekers op een veilige manier van 12 tot en met 15 oktober 2021 in RAI Amsterdam te ontvangen, was de boodschap tijdens een speciale online persconferentie. Inschrijven kan via deze link. Let op: bij gebruik van de promotionele code ESEA108 krijgt u 30 euro korting.

Covid-maatregelen

De richtlijnen van de Nederlandse overheid zijn leidend, vertelde Ruud Koopman, Process & Project Manager van RAI Amsterdam, die vóór de Fespa-beurs vijf andere events, met elk twee- tot drieduizend bezoekers per dag, hoopt te huisvesten. Allen ongeveer volgens hetzelfde protocol.

Toegang is alleen mogelijk na een bewijs van dubbele vaccinatie of een negatief testresultaat op Covid-19. Het wordt een ‘contactloze ervaring’, met toegang via een digitale ticket op de mobiele telefoon en QR-codes overal op de beursvloer voor toegang tot meer informatie. Er komt een nieuwe Fespa-app met extra functionaliteiten. Faciliteiten om handen te ontsmetten zullen overal prominent aanwezig zijn. De gangpaden worden extra breed, zodat overal 1,5 meter afstand kan worden gehouden; een keycord of armband geeft een ‘lichtsignaal’ als deze afstand niet wordt gerespecteerd. Er zijn geen beperkingen qua bezoekersaantallen – niet in de hallen of op de individuele exposantenstands – en er is ook geen eenrichtingsverkeer nodig. Officieel is het gebruik van een mondneusmasker, volgens de Nederlandse richtlijnen, niet verplicht. “Wij raden het wel aan”, aldus Simona Jevdokimovaite, Head of Marketing & Events bij Fespa. “Iedereen is vrij daarin zelf een keuze te maken.”

Beperkt randprogramma

Printeriors, een showcase van interieurdecoratie (foto uit 2019), zal wel tijden tijdens Fespa Amsterdam te zien zijn.

Al blijft het organiseren van een event van deze omvang in een ‘vloeibare omgeving’ een uitdaging, aldus Felton, het digitale Covid-certificaat van de EU en de gestage versoepeling van reisbeperkingen en quarantainevereisten voor reizigers tussen veel Europese landen, geven hem vertrouwen. En de internationale printgemeenschap snakt volgens hem, na achttien maanden verplichte ‘rust’, naar een live event. Ook al zal dat vanwege de ruimtelijke restricties anders zijn dan gebruikelijk. Zo is het randprogramma rond de beurs beperkt. Geen ‘Print Make Wear’ en geen Fespa Awards, wel een Printeriors-showcase (interieurdecoratie is de afgelopen 18 maanden wereldwijd substantieel gegroeid, aldus Felton) en de Fespa World Wrap Masters. Van dit laatste event wordt alleen de Europese competitie in hal 3 gehouden. De mondiale finale vindt in 2022 plaats in Berlijn. De Coffee Break-webinars gaan, als alternatief voor de seminars op de beursvloer, door op het Fespa YouTube-kanaal.

Zes hallen

Meer dan driehonderd exposanten – ruim 75 procent van de exposanten die oorspronkelijk hadden geboekt voor Fespa Madrid – hebben hun deelname aan ‘Amsterdam’ bevestigd, aldus Felton. Goed voor circa 16.000 vierkante meter netto beursoppervlak, verspreid over zes hallen, waar in totaal ruim 32.000 vierkante meter beschikbaar is. “Veel exposanten zien deze beurs in Amsterdam als het platform om hun nieuwste machines voor het eerst live te tonen”, aldus de Fespa-CEO. Uit eigen Fespa-onderzoek onder 1.100 respondenten blijkt dat de investeringsbereidheid in de markt groot is. “Zeker 83 procent is van plan de komende twaalf maanden te investeren.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.