Signnieuws

Ondanks het toegenomen optimisme herstelt het mkb dit jaar nog nauwelijks van de gevolgen van de diepe val van de wereldhandel. Met een afzetgroei van 0,5 procent blijft het mkb flink achter bij de 3 procent groei van het grootbedrijf, stelt economisch onderzoeksbureau EIM.

Het MKB heeft met name veel last van de sterk ingekrompen bouwproductie (-9%). De consument is terughoudend, wat zich uit in een flinke krimp in de detailhandel (-1,75%) en de horeca (-4,25%). Industrie, groothandel, autosector en transport en communicatiesector maken dat het mkb per saldo nog net een klein plusje kan noteren in 2010, aldus EIM.

De groei in het mkb zal naar verwachting aantrekken van 0,5% in 2010 naar 1,5% in 2011. Vooral internationaal georiënteerde en business-to-businessbedrijven zullen in 2011 verder kunnen groeien. Voor volgend jaar wordt, bij een voortzettend economisch herstel, een licht herstel van de werkgelegenheid voorzien.

Zelfstandigen
Na een daling van het aantal zelfstandigen in 2009, neemt in 2010 het aantal zelfstandigen in de marktsector weer toe met 0,75% Doordat het lastiger is om een vaste baan te vinden, kiest een deel van de mensen voor het zelfstandig ondernemerschap. Met een doorzettend herstel in 2011 zal het aantal zelfstandigen met 1,0% verder toenemen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.