Signnieuws

Onder de noemer Digital Deco Day werden woensdag 6 juni voor de derde keer de werelden van ontwerp en productie bij elkaar gebracht. Deze keer in het Evoluon in Eindhoven. Elkaar inspireren en van elkaar leren stond centraal.

Ruim 60 personen waren op de informatiedag over de mogelijkheden van digitaal geprinte interieurdecoratie, georganiseerd door SignPro Benelux en Stylink, afgekomen. Iets minder dan de vorige keer, maar dat lag niet aan de inhoud van het programma. Verschillende leveranciers en designers vertelden over hun eigen ervaringen met het gebruik van digitale technieken in ontwerpproces en uitvoering. Bijzonder leerzaam en inspirerend.

Luisteren, kijken en voelen. Een kennismaking met nieuwe materialen tijdens de Digital Deco Day.

Zaans Medisch Centrum

Zoals de keynote speach van Sjoerd Koopmans, senior designer bij SILO. Iedereen hing aan zijn lippen toen hij vertelde over het creëren van een ‘healing  environment’ in het Zaans Medisch Centrum met behulp van digitaal gecreëerde en geprinte visuals en de daarop afgestemde geïntegreerde bewegwijzering.

Maar ook de case die ontwerpster Klaartje Busselot (KiiV) presenteerde over restaurant BODO in Gent toonde de kracht van digitaal printen in interieurdecoratie. “We creëren een sfeer die de bezoeker mee naar huis kan nemen.” De speciaal voor het restaurant ontworpen items, zoals kussens en tafelkleden, worden zowel in het restaurant zelf als in een lokale interieurshop verkocht. “Er is een wisselwerking.” Allemaal on demand in kleine oplages geprint.

Branding en trends

In de presentaties van Jacob de Baan (Studio Jacob de Baan) en Anna Borsboom (Stylink) kwamen verschillende aspecten van branding voorbij en ook hoe interieurdecoratie kan bijdragen aan de identiteit van een merk of bedrijf. De omgeving moet in overeenstemming zijn met kernwaarden van een bedrijf, maar ook als je partners zoekt om een project uit te voeren is het slim om te kijken welke kernwaarden je deelt. “Klikt het of klikt het niet?”
Uit het trendverslag van Anna Borsboom werd duidelijk dat ‘Vis’ de nieuwe ‘Vos’ is in de designwereld, maar de echte hype is ‘fake’. “Alles kan en liefst over de top. Nep is het nieuwe authentiek.”

Digitale technieken

Dagvoorzitter Herman Hartman ging in op de mogelijkheden die digitale technieken bieden om vorm en functie in het interieur te combineren. “Maar dan moet je wel weten welke materialen je kunt gebruiken.” Vandaar dat in de presentaties van leveranciers als Canon, Kornit, Probo en Vink Kunststoffen verschillende materialen werden gepresenteerd die in het interieur kunnen worden toegepast.

Theo van Bruggen van Kornit maakte de verschillen duidelijk tussen toepassingen voor soft signage en interieurtextiel. “Echt twee verschillende werelden.” En Marc Schiffers van Canon toonde de meerwaarde van Layered Printing (het Océ Touchstone concept) waarbij reliëf en structuren worden geprint. “Dit kunnen we doen tot een hoogte van 1 mm.”

Textiel – kunststof – karton

Mirjam Klunder van Probo introduceerde zeven nieuwe textielstoffen waarmee Probo naar de markt gaat: drie voor de Durst Alpha printer met pigmentinkten en vier voor sublimatietransfer op textiel. Carla Giesen en Erik Eggink van Vink Kunststoffen lieten exotische kunststof plaatmaterialen zien (zie foto), maar ook duurzaam karton (Beelite) dat kan worden toegepast in het interieur. Dit sloot mooi aan bij de presentatie van ​Margrieta Oomkens (Karton Design). Zij is ontwerpster van golfkartonproducten en legde de verschillen uit tussen de verschillende soorten karton en de eigenschappen – en daarmee de toepassingen – die daarmee samenhangen. Welke praktische vragen er bij de digitale afwerking van dit soort materialen, in dit geval op een Zünd XXL 3200 snij- en freestafel, allemaal om de hoek komen kijken, maakte Jan Wyers van Vorrum uit Landgraaf duidelijk.

Exotisch kunststof van Vink.

Al met al een dag vol informatie en inspiratie die werd afgesloten met een barbecue in een zomers Eindhoven.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.