Signnieuws

Een opvallend kunstwerk van ‘de langste koe’ siert een tachtig meter lange gevel aan het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden. Haan Reclamewerk verzorgde de technische uitvoering.

Het tachtig meter lange kunstwerk aan het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden (foto’s: Sunny Gardeur).

De opdracht kwam van ondernemer Wiebe Tromp die iets bijzonders wilde doen voor het 85-jarig jubileum van zijn bedrijf, dat onder andere premixen, mineralenmixen en likstenen levert aan boeren en veevoerproducenten. Hij wilde al langer iets doen met de lange, grijze betonmuur aan het Van Harinxmakanaal. “Industrieterreinen zien er vaak grijs en eentonig uit terwijl het juist toonbeelden van productiviteit zijn.” Fotograaf Sunny Gardeur en ontwerper Ruud van Dijk creëerden een opvallende blikvanger, met de imposante Friese koe prominent in het landschap. “Een mix van fotografie en tekening”, aldus de makers. “Zonder twijfel de langste koe ter wereld.”

Uitvoering

Haan Reclamewerk uit Stiens verzorgde de uitvoering op de steenachtige ondergrond. Een flinke klus waar wel een paar weken werk in zat. “We hebben het gigantische beeld opgedeeld in 70 panelen. Het bronbestand daarvan was volledig vectorbased en is opgemaakt in Adobe Illustrator. Met een grootte van 4 GB en miljoenen ankerpunten het allergrootste bestand ooit door onze studio verwerkt”, aldus Douwe de Haan op een speciaal over dit kunstwerk gemaakte website.

Na het schoon en vlak maken van de ondergrond kon het plakken beginnen.

Muurfolie

Het gigantische beeld is opgedeeld in 70 panelen.

Voor het mooiste effect werd gekozen voor een print op muurfolie, zodat het beeld als het ware wordt opgenomen in de muur. De tachtig meter lange en vier meter hoge ruwe ondergrond moest worden schoongemaakt en losse stukjes op de muur werden er afgebikt, voor een zo glad mogelijk oppervlak. Daarna kon het plakken beginnen. Met de muur als achtergrond en de echte rietkraag langs het water gaat het beeld van de koe mooi op in de omgeving.

Onthulling

Het kunstwerk werd vrijdag 21 oktober onthuld door Henk Angenent, vlakbij de plek waar de voormalige boer in 1997 aan zijn glorieuze Elfstedentocht begon. Hieronder een filmpje van de onthulling.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.