Signnieuws

Administratieve lasten blijven zwaar drukken op ondernemers. Dit blijkt uit onderzoek van EIM naar de beleving van administratieve lasten binnen het Nederlands MKB.

Slechts 8% van de mkb'ers heeft daadwerkelijk iets gemerkt van het beleid van het vorige kabinet om de administratieve lasten met een kwart terug te dringen. Hiermee zijn de verwachtingen van mkb'ers bij lange na niet gehaald. In 2007 had nog 24% van de mkb'ers de hoop dat de administratieve lasten in de komende jaren zouden verminderen. Op dit moment verwacht slechts 21% van de mkb'ers een afname van de administratieve lasten in de komende jaren.

Ergernissen
Van de administratieve lasten wordt belastingen als het meest ergerlijk ervaren, gevolgd door administratie in het algemeen. Ook het aanvragen van vergunningen scoort hoog op de ergernisranglijst.

Verschillen
Er zijn enkele opvallende verschillen met de ranglijst van ergernissen in 2007. Sterke dalers zijn de verplichtingen rondom milieu en arbo die in 2007 nog op de eerste plaatsen stonden. Opvallende stijgers in de ergernissenlijst zijn de BTW, de bureaucratie in het algemeen en de sociale regels.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.