Signnieuws

Tijdens de Tour de France 2009 is een pilot met een high-tec straat-spuitmachine, die tekstboodschappen kon spuiten op het wegdek van de route van de wielerronde, succesvol verlopen.

Het grote nieuws van de Tour de France van dit jaar was, naast de zege van Alberto Contador, vooral de terugkeer van zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong en zijn promotie-activiteiten (stichting Livestrong) voor de kankerbestrijding.

Om de stichting te promoten in de Tour, besloot Livestrong in samenwerking met de firma Nike onder andere de traditie van gepersonaliseerde 'krijtberichten' op de route van de wielerronde te gebruiken, maar dan een moderne techniek toe te passen.

Zij deden hiervoor een beroep op enkele Carnegie Mellon-afgestudeerden, die een stukje technologie ontwikkelden rond het spuiten van deze berichten in plaats van het gebruiken van krijt.
Het eindresultaat werd de Nike Livestrong Chalkbot pneumatische robot. Dit is een high-tec straat-spuitmachine die computer- en tekstboodschappen kan vertalen én omzetten in het effectief spuiten op het wegoppervlak. Mensen uit de hele wereld konden een bezoek brengen aan de Nike Livestrong-website om een boodschap van hoop en inspiratie in te dienen.

De Chalkbot spoot de boodschap vervolgens op de Tour de France-route en de persoon die de booschap ingegeven had, ontving een gedetailleerde foto van de locatie waar het bericht geschreven stond.

De robot werd gebouwd door Deeplocal en StandardRobot. Het maakt gebruik van 48 Graco Airless Pistolen, 109 RAC tips en 2 Viscount Pompen om tot 100.000 berichten te spuiten over de gehele route van de Tour de France.

De AL Automatische Airless Pistolen zijn ingedeeld in twee verdeelstroken en elke strook van 24 pistolen wordt gevoed door een Viscount 2600 Pomp. Het gemonteerde apparaat werkt volledig autonoom en ‘spuit' de berichten en afbeeldingen pneumatisch door.

Volgens Rich Houtz, Account Manager voor IPD die bij de verkoop van dit product betrokken was, was het de bedoeling om een 2 op 2 inch pixel te ontwikkelen, bij een snelheid van 1 tot 3 mijl per uur. Dit betekent dat met 3 mijl/uur, de pistolen een afstand kunnen spuiten van 52,8 centimeter per seconde.

De reactietijd van de pistolen was dus een zeer belangrijke overweging voor Deeplocal en StandardRobot. Ze hebben verscheidene pistolen uitgeprobeerd, maar de Graco AL Automatische Airless Pistolen hadden de beste reactietijd die door de Chalkbot-computer kon worden gemanaged.

Bekijk de video over de totstandkoming van de bijzondere spuitmachine en zie ook een filmpje over de werking van deze machine

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.