Signnieuws

Het kabinet heeft woensdag 20 mei de Tweede Kamer gemeld dat er een tweede pakket met steunmaatregelen komt in verband met de coronacrisis. Deze maatregelen volgen op het eerste noodpakket (17 maart) en diverse tussentijdse economische regelingen. De ontslagboete verdwijnt.

De Nederlandse overheid werpt een tweede reddingsboei richting bedrijfsleven tijdens deze coronacrisis.

Nieuw is Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB: Mkb-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen – bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) – een belastingvrije tegemoetkoming om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) krijgen zij een tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro voor de komende drie maanden. Bedrijven komen in aanmerking voor de tegemoetkoming wanneer zij vallen onder één van de getroffen sectoren uit de TOGS-regeling.

Geen onslagboete

De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) wordt verlengd en aangepast. Een ondernemer die minstens 20% omzetverlies verwacht, kan een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten van juni, juli en augustus. Dit kan vanaf 6 juli 2020 bij het UWV. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen. De verlengde NOW-regeling hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar bevat ook wijzigingen. Belangrijkste: vanaf juni 2020 kunnen werknemers alsnog, zonder boete, worden ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen.

TOZO-regeling verlengd

Het kabinet verlengt de versoepelde regeling om zelfstandig ondernemers (TOZO) te ondersteunen. Zelfstandigen kunnen bij hun gemeente aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult tot eind augustus 2020 het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald.

Belastingsuitstel

De periode waarin getroffen ondernemers belastinguitstel kunnen aanvragen, is verlengd tot 1 september 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan. De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Ook andere belastingmaatregelen, zoals een versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers en de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen, worden tot 1 september 2020 verlengd.

Kredietverlening

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven, startups en scale-ups uit het eerste noodpakket lopen door. Zo houden of krijgen ook deze bedrijven toegang tot bijvoorbeeld financiering door banken. Het gaat om de coronamodules van de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering-regeling (GO), de nieuwe Klein Krediet Corona-garantieregeling (KKC) en het verhoogde budget van de SEED Capital-regeling.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.