Signnieuws

Het klinkt (op papier) zo eenvoudig: overstappen van fossiele brandstof op elektrisch vervoer. Toch verwacht meer dan een op de drie (35 procent) mkb’ers en zzp’ers moeite te hebben met deze switch. Vooral verstokte diesel(bus)rijders zijn sceptisch. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk onder 633 eenpitters en midden- en kleinbedrijven.

De ruime meerderheid (61 procent) met een bedrijfsbus geeft aan niet elektrisch te kunnen rijden.

Het grootste nadeel van een elektrische auto zien de ondernemers in de aanschafprijs (69 procent). Op de tweede plaats verwachten zij dat de actieradius nog onvoldoende is (57 procent). Hierop aansluitend geeft de meerderheid aan zeshonderd kilometer te willen rijden met een volle accu. Andere nadelen die genoemd worden zijn: te weinig openbare laadpunten (29 procent) en zorgen om de levensduur van de accu (26 procent).

Bedrijfsbus

Meer dan een op de drie (35 procent) mkb’ers en zzp’ers hebben moeite elektrisch rijden. Vooral verstokte dieselrijders met een bestelauto zijn sceptisch, blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk.

Verder wijst het onderzoek uit dat het type voertuig invloed heeft op het denkbeeld van de ondernemers. De ruime meerderheid met een bedrijfsbus geeft aan niet elektrisch te kunnen rijden (61 procent). Dit in tegenstelling tot ondernemers met personenauto’s, waar slechts 31 procent dit aangeeft. Binnen de groep ondernemers die leasen, geeft 30 procent dit aan.

Vooroordelen

Van Weert: “We merken dat er veel vooroordelen zijn over elektrisch rijden. Zo gaan veel ondernemers er bijvoorbeeld vanuit dat de ruimte in een elektrische bedrijfsbus kleiner is. Dit is echter niet het geval. Daarnaast ontwikkelen autofabrikanten heel snel, vooral in bedrijfsbussen. Vooroordelen en het niet informeren lijken dus één van de oorzaken te zijn om niet te willen overstappen.”

Dieselrijders schatten de mogelijkheid van elektrisch rijden binnen hun werk het laagst in. Meer dan de helft (57 procent) denkt namelijk dat dit niet mogelijk is. Van de benzinerijders denkt een op de drie (34 procent) dat het niet kan. De ondernemers die hybride rijden, zijn een stuk minder negatief. Daar sluit één op de vier (26 procent) het elektrisch rijden uit.

Positieve houding

Opvallend is dat de houding tegenover zakelijk elektrisch rijden positiever is dan de verwachte mogelijkheden. Want van alle mkb’ers en zzp’ers geeft de helft aan positief te denken over het zakelijk elektrisch rijden. Vooral binnen de horeca, recreatie, toerisme en cultuursector (64 procent) en de gezondheids- en welzijnszorg (60 procent) is de meerderheid positief.

Maar ook binnen de beroepsgroepen die grotendeels aangeven dat zij geen mogelijkheid hebben, heeft een groot deel een positieve houding. Zoals in de industriële sector, waar 67 procent verwacht niet elektrisch te kunnen rijden, heeft tegelijkertijd 43 procent een positieve houding. Hetzelfde geldt voor de transport- en logistieksector waarvan 61 procent verwacht niet elektrisch te kunnen rijden. Binnen die sector heeft 38 procent een positieve mening.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Veel kleinbedrijven sceptisch over elektrisch rijden

  1. William VAN STEENACKER schreef:

    Time is money als ik een verre rit maak naar het buitenland met mijn bestelwagen dan zijn de uren wachttijd om op te laden duur qwa personeelskosten.Een trailer met iet of wat gewicht is onmogelijk tot hiertoe.De hele dure aanschafprijs voor hetzelde als dat ik heb in diesel zou mij 3x zoveel koste electrisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.