Signnieuws

Het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC) start binnenkort, samen met enkele andere onderzoekscentra in Europa, een diepgaand onderzoek naar problemen met de bedrukbaarheid van papier. Het project heet PrintIP.

Binnen PrintIP doen een vijftal kenniscentra in Europa onderzoek naar typische fenomenen als ‘mottling', ‘stricking-in' en ‘picking'. Met een totale inzet van een achttal onderzoekers gedurende twee jaar wordt dit een vrij ambitieus project. Voor het VIGC betekent dit een nieuwe stap in haar groei als kenniscentrum voor de grafische industrie.

Collectief onderzoek
"De grafische sector gebruikt nog veel te weinig systematisch en grondig onderzoek naar specifieke problemen, zelfs indien deze belangrijke verliezen veroorzaken. Problemen worden meestal met een ‘trial and error' methodiek benaderd, als ze al worden aangepakt", zegt Eddy Hagen, directeur en trendwatcher van het VIGC. "In heel wat andere sectoren gebeurt wel ‘collectief onderzoek' naar gemeenschappelijke problemen op een systematische, diepgaande manier. Met het PrintIP-project wil het VIGC een gelijkaardige aanpak naar de grafische sector brengen."

PrintIP is een ‘collectief' onderzoeksproject. Dat betekent onder andere dat er een gebruikersgroep samengesteld wordt , die regelmatig op de hoogte gehouden wordt van de voortgang van het onderzoek en van de onderzoeksresultaten.

Ook Nederland
Naast deze inhoudelijke inbreng is er ook een financiële inbreng van bedrijven noodzakelijk. "De verschillende overheden die dit project subsidiëren rekenen op een financiële participatie van de sector: ze vragen dat ook deze haar verantwoordelijkheid opneemt. In het geval van het VIGC en de Vlaamse Overheid moet 20 procent van het VIGC-budget door de sector zelf ingebracht worden", aldus Eddy Hagen.

"Tegenover deze financiële inbreng staan uiteraard ook exclusieve voordelen, zoals een nauwe betrokkenheid bij het testwerk. Het VIGC voorziet hiervoor verschillende formules die een duidelijke return hebben voor de deelnemende bedrijven. Deelname staat trouwens eveneens open voor bedrijven die niet in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn: ook Brusselse, Waalse en Nederlandse bedrijven zijn welkom."

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.