Native

Het aandeel bedrijven dat werkt met ongezonde oplosmiddelen is de afgelopen jaren verder afgenomen. Maar blijvend bewustzijn is belangrijk, aldus de sociale partners in de grafimedia. Wat zijn belangrijke aandachtspunten en beschikbare instrumenten? Twee deskundigen aan het woord.

“Wij proberen de vertaalslag te maken vanuit wet- en regelgeving in praktische zin voor bedrijven”, stelt Rand Hamam, veiligheidskundige en arbo-adviseur bij het Dienstencentrum. Om ondernemers daarbij te helpen, zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld.

Rand Hamam: “Bedrijven kunnen veel baat hebben bij de grotendeels gratis toegankelijke instrumenten.”

Arbo RIE Grafimedia

Elk bedrijf is verplicht een Risico Inventarisatie en Evaluatie te hebben. Voor de grafimediabranche is een online instrument ontwikkeld, de Arbo RIE Grafimedia. Hamam: “In dit instrument kunnen bedrijven aangeven wat hun werkproces is en krijgen ze stapsgewijs relevante vragen die voor hen van toepassing zijn. Zo kunnen ze heel gericht op hun eigen bedrijfsproces een beoordeling uitvoeren en zien welke stappen ze nog moeten nemen.” De Arbo Rie Grafimedia is goedgekeurd door de Inspectie SZW en is gratis voor KVGO-leden. Andere bedrijven kunnen tegen betaling een licentie krijgen.

Naast de Arbo RIE zijn andere instrumenten beschikbaar, zoals arbocatalogi over uiteenlopende onderwerpen. “We verzamelen veel kennis en informatie en goede praktijkvoorbeelden en kunnen dit delen met bedrijven die meer willen weten.”

Alternatieve producten

Maarten Reuderink, beleidsmedewerker Arbo en Milieu bij het KVGO, benadrukt dat de focus bij het tegengaan van gezondheidsrisico’s van medewerkers moet liggen bij de bron: beperking van gevaarlijke stoffen in het productieproces. “Als dat niet kan, zijn de volgende stappen: afscherming en afzuiging, taakroulatie en als laatste het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Maarten Reuderink: “Overschakelen op een ander product vergt vaak een andere werkwijze en werkhouding.” (Foto: NFP)

Het vinden van alternatieven voor producten met oplosmiddelen is niet altijd eenvoudig, erkennen de deskundigen. Hamam: “Het is een samenspel tussen het vinden van de juiste alternatieve producten en de toepasbaarheid binnen het eigen productieproces. Daar zie je veel bedrijven mee worstelen.” Reuderink: “Bij alternatieve producten is het belangrijk om de risico’s goed in kaart te brengen met behulp van de veiligheidsinformatiebladen. Ga je erop vooruit of brengt een alternatief product andere risico’s mee, waardoor je juist een stap achteruit zet? Daar moeten bedrijven scherp op zijn.”

Medewerkers

Een belangrijk punt van aandacht is het meenemen van medewerkers in dit proces, stellen beide deskundigen. Reuderink: “Overschakelen op een ander product vergt vaak een andere werkwijze en werkhouding. Geef instructies aan de medewerkers op hun eigen niveau. Dat kan voor iedereen anders zijn.” Hamam adviseert ook gebruik te maken van de kracht van medewerkers die enthousiast zijn over een alternatieve werkwijze, om anderen mee te krijgen.

Ondernemers hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden als ze aan de slag gaan met het veiliger maken van de werksituatie en de reductie van oplosmiddelen. “Op brancheniveau is al veel geregeld en gemaakt”, stelt Hamam. “Dat zijn grotendeels gratis toegankelijke instrumenten waar bedrijven veel baat bij kunnen hebben.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten