Signnieuws

Boven de entree van de bibliotheek aan de Neude in Utrecht prijkt vanaf deze week een opvallend, spraakmakend kunstwerk: Intellectual Heritage. 3Tac verzorgde de productie.

De installatie is bedacht en ontworpen door kunstenaar Maarten Baas en gemaakt door 3TAC, producent van opvallende lichtreclames uit het Brabantse Oss. Op maandag 6 maart begonnen medewerkers van 3TAC met het plaatsen van Intellectual Heritage en woensdag 8 maart is de montage aan de gevel voltooid. Op 24 maart volgt de feestelijke onthulling.

‘Project van de eeuw’

“Wij worden geregeld ingeschakeld voor het produceren van bijzondere lichtreclames, maar dit is echt een once in a lifetime object”, vertelt Floor Timmers, commercieel manager bij 3TAC. “Dit is ons project van de eeuw. Mooier en beter dan dit wordt het niet. En ik zal eerlijk zijn: niemand kon bevroeden hoe groots het kunstwerk uiteindelijk zou worden. Zelfs de kunstenaar was onder de indruk toen hij zijn werk in het echt zag.”

De plaatsing van het kunstwerk nam drie dagen in beslag.

Het kunstwerk is geïnspireerd op de architectuur van het gebouw én op de nieuwe functie ervan als bibliotheek. ‘Op een bijzondere manier verbindt het de drukte van het plein met zijn horeca, vele festivals en vrolijkheid met de relatieve rust en het meer ingetogene dat de bibliotheek vaak uitstraalt. Er zit voor iedereen iets in’, aldus de toelichting op de website van de bibliotheek in Utrecht.

Las Vegas-achtige uitstraling

Dit kleurrijke, lichtgevende kunstwerk met 35 lichtelementen is 10 meter breed, 9 meter hoog en 3 meter diep. Timmers benadrukt dat geen enkel element dezelfde vorm of grootte heeft. Iets wat de opdracht ingewikkelder maakte. “Bovendien kunnen alle lichtelementen afzonderlijk branden. Ze worden volledig geautomatiseerd aangestuurd”, zegt Timmers. “Het kunstwerk krijgt een Las Vegas-achtige uitstraling. Wij vinden duurzaamheid belangrijk, daarom zijn er alleen ledlampen gebruikt. Bovendien hebben we afgesproken dat de verlichting ’s nachts wordt uitgezet.”

Constructie

De constructie voor het kunstwerk is volledig gemaakt van aluminium. Elk lichtelement hangt aan zijn eigen buizen. “Geen koker is even lang, geen hoek is hetzelfde. En alles is door 3TAC met de hand gemaakt”, legt Timmers uit. “Vanwege de omvang is het kunstwerk in drie delen opgedeeld en vervoerd. Maandag en dinsdag is alles op het plein voor de bibliotheek weer aan elkaar gemonteerd, de bekabeling doorgevoerd en getest. Woensdag is het kunstwerk in z’n geheel op de gevel getakeld. Een klusje dat op de millimeter nauwkeurig uitgevoerd moest worden. Het waren hele spannende dagen. Wij zijn blij dat het eindelijk zo ver is en iedereen van dit mooie kunstwerk kan genieten.”

Hieronder een filmpje van de plaatsing.

In Sign+ Magazine nummer 3 – dat in april verschijnt – meer over dit bijzondere project.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.