Signnieuws

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd met de introductie van het unitair octrooi vanaf 1 juni 2023. Met één aanvraag kunnen bedrijven het eigendomsrecht op hun innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank in Den Haag handhaven in zeventien EU-landen.

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd.

Octrooibescherming wordt hierdoor eenvoudiger, efficiënter en goedkoper. “Dit vermindert de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en maakt het eenvoudiger voor ondernemers om octrooien aan te vragen en te beheren”, schrijft minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.

Octrooirecht

Ook wordt een octrooirechtbank opgericht, met een lokale divisie in Den Haag. Bedrijven kunnen rechtszaken over Europese octrooien hier in het Nederlands en Engels voeren. Dit  maakt het vooral voor het innovatieve mkb en start ups eenvoudiger om een rechtszaak over een octrooi aan te spannen, omdat zij vaak minder octrooikennis in huis hebben.

Versnippering tegengaan

Europese lidstaten werken nu al samen rond de verlening van octrooirechten. Het behoud, beheer en de handhaving van octrooien is echter in elk land anders geregeld. De hervorming van het Europees Octrooiverdrag moet deze versnippering tegengaan. Zo voorkomt het nieuwe octrooisysteem administratief werk, afzonderlijke nationale procedures en vertaaleisen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.