Signnieuws

Het STAP-budget 2023 kan vanaf 28 februari worden aangevraagd. Via deze subsidieregeling kunnen werkenden en werkzoekenden gebruikmaken van 1.000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling.

Het STAP-budget 2023 kan vanaf 28 februari worden aangevraagd.

Ze kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met STAP wil de overheid mensen de mogelijkheid bieden om eigen regie te nemen bij het ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Werkenden en werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

Verbeteringen

De regeling, die vorig jaar werd geïntroduceerd, is erg populair. Vorig jaar maakten ruim 200.000 mensen, verdeeld over diverse sectoren, gebruik van STAP. Eind vorig jaar besloot het kabinet het januari-tijdvak in 2023 voor het aanvragen van STAP-budget over te slaan om de nodige verbeteringen in de regeling uit te werken. Er zijn nu, samen met partners binnen STAP, maatregelen genomen om misbruik en oneigenlijk gebruik van het budget te voorkomen.

Maatregelen

Vanaf 28 februari gaan de volgende maatregelen in:

  • Er komt een begrenzing van 300 toekenningen per scholingsactiviteit van een opleider, per kalenderjaar.
  • De minister van SZW kan opleidingen én opleiders voortaan, bij misbruik, uitsluiten van STAP.
  • Opleiders worden vooraf actief geïnformeerd over de voorwaarden voor STAP-budget en moeten verklaren dat de door hen opgevoerde scholingsactiviteiten voldoen aan de voorwaarden van STAP.
  • Opleiders die snoepreisjes of cadeaus aanbieden om mensen te overtuigen om voor hen te kiezen worden (op basis van risicogericht onderzoek of meldingen) gevraagd hun activiteiten te staken. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven, wordt een opleiding uit het scholingsregister verwijderd.
  • Na iedere aanvraagperiode worden de gekozen scholingsactiviteiten, het aantal subsidies en het totale subsidiebedrag per scholingsactiviteit openbaar gemaakt.
  • De definitie van ‘lesmateriaal’ wordt in de regeling vervangen door ‘literatuur of middelen’. Daarmee kunnen alleen literatuur en veiligheidsmateriaal gesubsidieerd worden.

Per 1 mei 2023 wordt bovendien de scholingsdefinitie wordt aangescherpt. Dan komt alleen scholing met een vooraf vastgesteld programma, waaraan een docent is verbonden en waarbij de opgedane kennis (of vaardigheden) wordt getoetst, voor STAP-budget in aanmerking. Lezingen vallen bijvoorbeeld niet onder deze definitie.

Lerende regeling

Het STAP-budget is een lerende regeling. Dat betekent dat deze regeling continu wordt geëvalueerd en verbeterd. Zo komen er later dit jaar extra middelen binnen het STAP-budget vrij voor mensen met maximaal een MBO 4-diploma, wordt gekeken naar het mogelijk maken van subsidies voor meerjarige scholing via STAP en komen er strakkere regels rond buitensporige prijsverhogingen voor scholingsactiviteiten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.