Signnieuws

De Vereniging Onbeperkt Lezen heeft de braillepluim 2021 uitgereikt aan Staatsbosbeheer. De beloning is voor een wandelroute op De Veluwe die voorzien is van teksten en kaarten in braille.

Het braillepaneel vertelt over het eeuwenoude gehucht op de Veluwe (foto Staatsbosbeheer).

De wandelroute is enkele jaren terug ontwikkeld voor blinden en slechtzienden door Staatsbosbeheer samen met Dedicon. De route ligt rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn. Het is een van de weinige routes in Nederland waar met teksten en kaarten in braille de beleving van de natuur een extra plus krijgt.

Wandelen in coronatijd

De voordracht van deze wandelroute is vooral ingegeven door de coronatijd, waarin het meer dan ooit belangrijk is om buiten te zijn en te bewegen. Het informatiebord in Hoog Buurlo is zo uitgevoerd, dat ook blinde en slechtziende wandelaars de informatie kunnen lezen op de voelbare kaart met braille. Met aanvullende informatie in audio komt de geschiedenis van deze oeroude plek in het hart van de Veluwe tot leven.

Foto: Staatsbosbeheer.

Braille springlevend

De keuze om braille te gebruiken helpt niet alleen de blinde wandelaar, maar zorgt er ook voor dat voor andere bezoekers zichtbaar wordt dat braille nog springlevend is. Vereniging Onbeperkt Lezen vindt daarom dat Staatsbosbeheer de braillepluim verdient.

Uitreiking uitgesteld

De Braillepluim zal later worden overhandigd (Foto: Vereniging Onbeperkt Lezen).

De braillepluim – een kunstwerk van kunstenares Marianne Poppenk dat dient als wisseltrofee – zal later worden overhandigd. Daarnaast stelt Vereniging Onbeperkt Lezen voor om samen met Staatsbosbeheer en wandelaars te verkennen waar een tweede route met voorzieningen voor blinden en slechtzienden zou kunnen worden gerealiseerd.

Trots

“Binnen ons team wordt al jaren hard gewerkt om ons gebied toegankelijk te maken voor veel verschillende doelgroepen. De doelgroep blinden en slechtzienden is daar een mooi voorbeeld van. We zetten ons dan ook graag extra in voor deze doelgroep en kijken er naar uit om samen met Vereniging Onbeperkt Lezen een nieuwe route te ontwikkelen op grond van Staatsbosbeheer.”

Laurens Jansen, Boswachter Publiek Veluwe Midden Staatsbosbeheer

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.