Signnieuws

Fespa Global Print Expo is van start gegaan in München en duurt nog tot en met vrijdag 17 mei. Ondanks het mediageweld vooraf, bood de eerste beursdag de nodige (wereld)primeurs. Een kleine selectie op printergebied.

Drukte voor de opening van de poorten van Fespa 2019 op dinsdagochtend.

Als één ding duidelijk wordt op Fespa Global Print Expo in München dan is het dat printerfabrikanten door hebben dat ultieme printprestaties qua capaciteit en kwaliteit niet meer genoeg zijn. Printers worden steeds vaker onderdeel van een digitaal ecosysteem. Het draait om workflow automatisering en verzamelen van data. Dit leidt tot efficiënter printen en uiteindelijk een lagere ‘cost of ownership’. En een printer kan dan onderdeel worden van Internet of Things (IoT), onder andere een vereiste voor efficiënte Web to Print oplossingen. Met name Durst, Efi, Mimaki en HP laten op Fespa duidelijk zien dat ze deze weg bewandelen.

Durst P5 familie

De Durst P5 210 debuteert op Fespa.

Durst heeft haar P5-familie, die al bestond uit de P5 250 HS, uitgebreid met de P5 350 en P5 210, met respectievelijk 3,50 en 2,10 meter printbreedte. Beide machines kunnen zowel uit de voeten op plaatmaterialen als media van de rol. Met een unieke Multiroll optie kunnen zelfs nieuwe rollen worden geïnstalleerd tijdens het printen. Maximale resolutie op beide UV-led printers is 1200 dpi en de P5 350 heeft een Multi-track optie, waarmee zes panelen (bijvoorbeeld A3) tegelijkertijd naast elkaar kunnen worden geprint.

Beide printers kunnen zowel met media van de rol als plaatmaterialen uit de voeten.

Alle P5 printsystemen worden vanaf nu uitgerust met de ‘eigen’ modulaire software: Durst Workflow Print (en Plus), Durst Analytics en Durst Smart Shop. Ondersteunen de eerste twee software tools vooral bij prepress, printen en data-analyse, de laatste component is een schaalbare e-commerce oplossing, zowel voor B2B als B2C, rond Durst-printer(s). Van ‘pixel tot output’ noemt CEO Christoph Gamper dat. Alle Durst software kan modulair worden uitgebreid en worden gemanaged via een web-based user interface.

Mimaki IP Job Control

Mimaki lanceert op Fespa IP Job Control.

Ook Mimaki gelooft heilig in IoT, volgens de Japanse printerfabrikant een voorwaarde om on demand te kunnen printen. Op Fespa lanceert het IP Job Control, de eerste aanzet om een volledig geïntegreerde en geautomatiseerde workflow te creëren. Op de stand wordt dat gedemonstreerd met een robotarm van Universal Robots, maar dat is nog maar het begin, aldus Ronald van der Broek, General Sales Manager EMEA. Staat IP voor Industrial Printing, op Itma zal TA (Textile & Apparel) Job Control voor textiel worden gepresenteerd. De Mimaki-stand op Fespa is trouwens aangekleed in samenwerking met diverse vooraanstaande designers, zoals Claire Vos. Van ontwerper Tessa Koops wordt kleding door modellen getoond, geprint op de TS55-1800.


Van ontwerper Tessa Koops wordt kleding door modellen getoond, geprint op de TS55-1800.

Hét nieuws op de Mimaki-stand was echter de lancering van de JFX200-2513 EX UV-vlakbedprinter, voorzien van IoT-connectie, een nieuwe printmodus en een extra printkop. Dit instapmodel biedt een aanzienlijk hogere productiviteit ten opzichte van eerdere JFX-modellen – 280% sneller in de nieuwe conceptmodus bij het printen in vier kleuren plus wit, en 100% sneller voor alle andere printmodi. Middels Mimaki’s 2.5D Texture Maker kunnen ook grootformaat digitale reliëfprints, met driedimensionale textuureffecten, worden gemaakt zonder langdurige bestandsvoorbereiding. Op Fespa demonstreert Mimaki ook de voordelen van de MUH-100-Si UV-uithardende metallic inkt, voorzien van een speciaal helder aluminiumpigment.


Mimaki JFX200-2513 EX UV-vlakbedprinter.

HP Stitch S1000

Mike Horsten bij de HP Stitch S1000, een 3,2 m brede dye sub printer met Thermal Inkjet.

HP toont in München voor het eerst de HP Stitch S1000. Een 3,2 meter brede dye sublimatie (zowel middels transferpapier als direct-to-fabric) productieprinter (maximale productiesnelheid tot 220 m2/u en een back lit modus tot 130 m2/u). In Las Vegas waren al twee andere – 1,62 meter brede – telgen uit het nieuwe HP Stitch portfolio gelanceerd: HP Stitch S300 en S500, beide ook op Fespa te bewonderen. HP speelt hiermee in op de stijgende vraag naar textiel op polyesterbasis voor sportkleding, mode, interieurdecoratie en soft signage. De Stitch S1000 is, volgens HP, ideaal voor middelgrote en grote printbedrijven voor de productie van soft signage textieltoepassingen als backlits, frontlits en interieurdecoratie, zoals gordijnen, stoffering en banken.


Ook de kleine telgen uit het HP Stitch portfolio, de S300 en S500, zijn op Fespa te bewonderen.

“Dye sublimatie bestaat al jaren, maar wordt door velen als zwarte magie ervaren. Als HP willen wij deze barrière slechten en dye sub voor iedereen toegankelijk maken”, aldus Joan Perez Pericot, general manager HP Large Format Graphic Division. Het HP Stitch-portfolio is gebaseerd op speciale sublimatie-inkt voor HP’s Thermal Inkjet printtechnologie. De truc in de inktformule is dat de dye niet sublimeert tijdens het thermische printen, maar pas op de kalander. Doordat de inkt al direct in de printer wordt gedroogd, kan worden volstaan met lichter (25 gr/m2) transferpapier, wat veel afval en kosten scheelt. Door middel van slimme technologie, onder andere een ingebouwde photospectrometer, maakt HP color matching voor dye sub productieomgevingen relatief eenvoudig.

Océ Colorado 1650

Compleet nieuw: De Océ Colorado 1640 met FLXfinish technologie.

Ruim twee jaar na de introductie van de UVgel technologie op de Océ Colorado 1640, staat Canon op Fespa met een wereldpremière: de Océ Colorado 1650 (ook 1,62 m printbreedte). Biedt de 1640, waarvan volgens Canon wereldwijd inmiddels circa 800 (waarvan 500 in EMEA) zijn verkocht, ongekend duurzame (krasvast zonder laminaat) en krachtig gekleurde prints, met dank aan de Océ UVgel 356 inkt, de 1650 werkt juist met heel flexibele inkt (Océ UVgel 460, in CMYK), die zich gemakkelijk laat vouwen en stretchen (denk aan wrappen). In combinatie met de Océ  FLXfinish technologie, kunnen zowel diep matte als spiegelende glossy afbeeldingen worden geprint, ongeacht de gebruikte media. Alles met dezelfde inkt. Het geheim achter deze flexibiliteit is de UV ledcuring van de Océ UVgel 460 inkt. Voor een matte finish worden de druppels direct na het printen ‘bevroren’, wat resulteert in een relatief ruw inktoppervlak. Voor een glossy uitstraling krijgen de druppels iets meer tijd om zich te ‘nestelen’ tot een glad, spiegelende print.

Efi Pro 30f

De Efi Pro 30f, een 3×2 meter brede UV-vlakbedprinter.

Ook wereldwijd voor het eerst te zien is de Efi Pro 30f, een 3×2 meter brede UV-vlakbedprinter, die in september commercieel wordt gelanceerd. Met zes kleurkanalen (CMYK en dubbel wit) en 12 Ricoh Gen 5 UltraDrop printkoppen kan maximaal 210 m2 per uur worden geprint. De printer kan media aan tot 100 mm dikte en beschikt over zes onafhankelijke vacuümzones op de tafel.

Het effect van Efi Fiery Intensify.

Ook bij Efi hamert men op het belang van complete ecosystemen, inclusief workflow software. Interessant in dit verband zijn de nieuwe ‘motor’ Efi Fiery proServer Premium en Efi Fiery Intensify om prints ‘op te peppen’. Deze laatste feature heeft niks met inkten te maken, maar is puur softwarematig om extra kleur en contrast via rendering uit een print te halen, met behoud van de aanwezige kleurgradiënten.

swissQprint Karibu

De Karibu is de eerste R2R-printer van swissQprint; de brug kan verschuiven naar de Mesh positie.

Ver van te voren had swissQprint haar eerste rol-naar-rol printer al aangekondigd, maar op Fespa is de nieuwe Karibu, met speciaal ontwikkelde inkten, eindelijk ‘live’ te aanschouwen. De maximum printbreedte bedraagt 3,4 m. Wat opvalt, is de snelle wisseling van de printmedia en de lichtbak op de printer voor kwaliteitscontrole van backlitprints. Heel aardig is de in het printbed geïntegreerde Mesh Kit. Een simpele druk op een knop verschuift de brug van de normale printpositie boven de mesh positie; er kan direct met printen van mesh worden begonnen en naderhand reinigen van het printbed is niet nodig. Via Tip Switch vacuüm, waarop patent is aangevraagd, kunnen snel vacuümzones worden geactiveerd. De printer kan worden voorzien van dual-roll optie (1,6 m) en is vanaf september leverbaar.

Fespa Global Print Expo duurt nog tot en met vrijdag 17 mei. De beurs is elke dag geopend van 10.00 – 18.00 uur; op vrijdag van 10.00 – 16.00 uur.

Locatie:
Messe München
Messegelände
81823 München, Munich, Germany

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.