Signnieuws

Op de eerste dag (26 april) van de Fespa WrapFest op Silverstone, de iconische thuisbasis van de Britse Grand Prix Formule 1, ging het over verduurzaming, de nieuwste trends en hoe je als carwrapper dankzij de Caesarsalade-logica meer omzet kunt genereren.

Een van de vele demonstraties in de docks van Silverstone.

‘Upselling is eenvoudiger dan je denkt’

Justin Pate, CEO en oprichter van The Wrap Institute, gaf enkele eenvoudige verkooptips voor signshops en installateurs om meer geld te halen uit de upselling van autowraps. Hij trok hierbij de vergelijking met het bestellen van een Caesarsalade. “In een slecht restaurant krijg je dan zonder vragen een standaardversie van dit gerecht voorgeschoteld. In een goed etablissement laten ze je kiezen uit extra toppings, waarbij de specialiteit van de chef duurder is dan die met zalm, die weer duurder is dan de kip-versie, waar je weer meer voor betaalt dan ansjovis”, vertelde hij zijn toehoorders. “Zo gaat het ook met het verkopen van een wrap. Je kunt je klanten altijd de goedkoopste optie voorschotelen, maar je kunt ook alternatieven aanprijzen die steeds net even duurder zijn, van partial wrap, tot hood and roof, van kind of full wrapping tot true full coverage. Een slimme ober praat de gast naar een duurdere versie, en dat zou je als carwrapper ook kunnen doen.”

Justin Pate gaf enkele verkooptips voor signshops en installateurs om meer geld te halen uit de upselling van autowraps.

Nog meer tips

Pate wees de aanwezigen van Fespa WrapFest ook op het belang van vasthouden aan je eigen prijs. “Ga er niet op in als klanten afdingen. Dat lukt jou ook niet in de Apple Store. Zeg ook nooit dat iets duur is, maar benadruk vooral het aantal uren dat je ermee bezig bent.” Denk ook na op welke manieren je kunt besparen op foliegebruik, zoals door middel van smart tiling. “Plak de banen bijvoorbeeld horizontaal in plaats van verticaal. Je hebt zo niet alleen minder overloop, je gooit ook minder restfolie weg. En richt je werkproces zo in dat het vóór jou werkt en niet tegen jou.”

World Wrap Masters UK & Ireland

Deelnemers aan World Wrap Masters UK & Ireland moesten op de eerste dag delen van voertuigen en een ton wrappen.

Terwijl op de eerste etage van het F1-circuit ’talks’ werden gehouden, vonden beneden in de ‘docks’ de eerste voorbereidingen plaats voor de UK & Ireland World Wrap Masters. De winnaar, die op dag twee (27 april) bekend wordt gemaakt, plaatst zich voor de World Wrap Masters-finale op Fespa Global Print Expo 2023 in München. Op deze eerste dag moesten ze, onder grote belangstelling, delen van voertuigen en een ton wrappen.

Even verderop gaven verschillende foliefabrikanten, onder wie pole position partner Hexis, uitleg en demo’s. Op het buitenplein dreunden de keiharde klanken vanaf de bijzondere dj-booth. Daar genoten de eerste bezoekers even na het middaguur al van hun biertje en warme snacks. Bijna duizend bezoekers schreven zich in voor deze eerste editie van Fespa WrapFest, op 26 en 27 april. Het overwegend jonge publiek was precies waarop Fespa Global had gehoopt. Die wil, met behulp van events als WrapFest, zichtbaarheid creëren binnen de wrapcommunity. “Het is de bedoeling dat we dit evenement ook op andere plekken in Europa gaan organiseren”, vertelde Wouter van As, voorzitter van Fespa Nederland en bestuurslid Fespa Global.

Verduurzaming in de kinderschoenen

Suzi Ward (Fespa UK) en Jon Hutton (Reconomy) vertelden over de eerste stappen die in het VK worden gezet naar verduurzaming van de signbranche.

Jon Hutton van Reconomy vertelde dat er in het Verenigd Koninkrijk nog grote stappen moeten worden gezet als het gaat om de verduurzaming van de signbranche. “Waar jullie in Nederland afval verbranden, stoppen wij het in de grond. Het grote probleem is dat signbedrijven dit niet weten of niet willen weten. Er moet hier veel meer worden gerecycled en daarin willen wij een rol spelen, door deze markten bij elkaar te brengen”, lichtte hij na zijn talk toe.

Reconomy, dat een vergelijkbare intermediaire rol vervult als Rondo in Nederland, bouwt aan een infrastructuur waarbij afval wordt opgehaald om te worden gerecycled. “Maar het grote probleem in het Verenigd Koninkrijk voor het afval vanuit de grafische branche is dat er nog geen goede routing naar de recyclers is. Er wordt wel wat gerecycled, maar dat is absoluut nog niet genoeg.” Een klein succesje is er wel. “Zo wordt er nu van rugpapier ‘beddengoed’ gemaakt voor windhonden. Dat nieuwe product schijnt ook nog eens goed te zijn voor hun vacht.” Maar een tegenvaller is er ook, meldde Hutton: “Het inzamelen en recyclen van pvc, banners en polyester ging anderhalf jaar goed, tot onlangs het bedrijf dat de recycling verzorgde ermee ophield.”

Hieronder een foto-impressie van de eerste dag van Fespa WrapFest. Meer over dit event lees je in Sign+ Magazine nr. 4-2023 die in juni verschijnt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.