Signnieuws

De Fespa-beurs in Berlijn is onder een goed gesternte gestart. Stralend weer, meer dan 370 exposanten en de bezoekers lijken Messe Berlin ook te hebben gevonden. Een eerste impressie.

Stralend weer en blije gezichten op de eerste dag van de Fespa Global Print Expo.

Eindelijk weer een min of meer ‘normale’ Fespa Global Print Expo. Dat is de overheersende stemming dezer dagen in Berlijn. Uitgezonderd de Aziaten, is het een grote internationale reünie van de print- en signcommunity met nauwelijks een wanklank, of het moeten de problemen zijn die leveranciers ondervinden om aan bepaalde onderdelen te komen om hun machines te configureren. De investeringsbereidheid in de markt is er, is het dominerende geluid.

Opening

Klokslag tien uur opende de nieuwe Fespa-voorzitter Christophe Aussenac de beurs die nog tot en met vrijdag 3 juni duurt. Hierbij werd hij geholpen door het complete Fespa-bestuur, inclusief Wouter van As die sinds kort is afgevaardigd namens Nederland. In een schitterende ambiance, want de zuidelijke entreehal van Messe Berlin is tijdelijk omgetoverd tot een grote ‘kijkdoos’.

Printeriors

Allereerst is hier Printeriors te vinden, een showcase van de mogelijkheden van print in combinatie met interieuritems overgoten met een flora-sausje. Er zitten werkelijk schitterende objecten tussen en wie geïnspireerd wil worden op het gebied van interieurdecoratie kan hier zijn hart ophalen.

Associations Pavilion

Ook de moeite van het bekijken waard in de zuidelijke ingang is het Associations Pavilion waar leden van landenorganisaties laten zien wat er met digitaal printen én zeefdruk allemaal mogelijk is. Namens Fespa Nederland zijn objecten van Van As Print & Sign (3D object van honingraat karton), PPP (aankleding Stedelijk Museum Kampen) en TS Visuals (sublimatie op HD Metal Plus Aluminium en HD Acoustics Pet Felt) te bewonderen. Vanuit Fespa Belgium zijn items van Visix (dynamische lichtbak) en 3Motion (3D-geprint object voor Plopsaland) ingestuurd.

Groep Nederlanders

Distributeur Nautasign is traditiegetrouw weer met een grote groep klanten, circa honderd personen, naar de Fespa-beurs afgereisd. Ze deden onder andere de stand van Fujifilm aan om kennis te nemen van het nieuwe Acuity-programma, dat Nautasign sinds kort voert. Op Fespa staan maar liefst zes nieuwe Acuity-modellen die nog nooit eerder op een beurs te zien waren. Zoals de Acuity Ultra R2 (3,2 en 5 meter R2R-modellen) en de gloednieuwe Acuity Ultra Hybrid LED, een echte 3,3 meter brede hybride UV-printer.

Deelnemers aan de VIP-reis van Nautasign op de stand van Fujifilm waar kennis werd genomen van het Acuity-programma.

Naast de Acuity Prime 20 en 30 UV-vlakbedprinters, die al in 2021 werden aangekondigd en nu op Fespa te zien zijn, is daar ook de nieuwe Acuity Prime L te bewonderen. Een machine met een grotere tafel (maximaal afdrukgebied 3200 mm x 2000 mm en zes vacuümzones), een compleet nieuwe aandrijving van de printshuttle en een gemiddelde printsnelheid van 202 vierkante meter per uur. Een preview, want dit eerste verkochte exemplaar zal door Schellenbach in Raamsdonkveer aan de tand worden gevoeld en vervolgens eind 2022 voor de rest van de markt beschikbaar zijn.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat met name centraal in Hal 25 waar de Sustainability Spotlight is te vinden. Hier worden dagelijks seminars rond het thema duurzaamheid gehouden. De hoofdsponsoren van dit onderdeel – HP en Re-board – hebben hier een prominente plek. Opvallend is dat HP er voor heeft gekozen vrijwel haar hele stand aan dit thema te wijden, met alleen maar hardware van HP Latex-machines, waarvan HP Latex R2000 Plus printer de grootste is, maar dat is een oude bekende.

Ambitie Kornit

Op het gebied van duurzaamheid deed Ronen Samuel, CEO van Kornit, tijdens een persbijeenkomst een boude uitspraak. De ambitie van Kornit is om in 2026 met behulp van haar technologieën de productie van ongeveer 2,5 miljard kledingstukken op een duurzame manier mogelijk te maken, waarmee een besparing van 4,3 biljoen liter water zou zijn gemoeid en 17,2 miljard kilogram CO2-emissie. Tevens moet dit een besparing opleveren in de mode-industrie van 1,1 miljard kledingstukken die nu nog ongebruikt worden weggegooid. Een echte onderbouwing van deze cijfers gaf hij niet, maar de missie van Kornit is duidelijk: kleding op bestelling. Het bouwt daarvoor aan een compleet ecosysteem – from pixel to parcel – rond de MAX-technologie in haar machines (KornitX Workflow Solutions). Op de beurs lanceert Kornit onder andere de Kornit Atlas MAX Poly (voor polyester) en de Kornit Presto MAX. De Kornit Apollo werd aangekondigd.

CEO Ronen Samuel is tijdens een persconferentie heel duidelijk over de missie van Kornit.

World Wrap Masters

In dezelfde hal 25 worden ook de World Wrap Masters gehouden. De eerste twee dagen vinden de Europese finales plaats, later deze week strijden de winnaars van de verschillende continenten tegen elkaar om de wereldtitel.

De Braziliaanse ‘wrapkoning’ James Garcia kan niet wachten op de ‘wrap battle’ die eind deze week plaatsvindt tussen alle regionale kampioenen op de Fespa-beurs in Berlijn.

Volgende editie in München

Fespa Global Print Expo en de gelijktijdig gehouden European Sign Expo, is nog tot en met vrijdag 3 juni te bezoeken. Elke dag van 10 tot 18 uur, vrijdag tot 15 uur. In Sign+ Magazine nummer 5, die in juli verschijnt, is meer te lezen over deze beurs. De volgende editie van de Fespa Global Print Expo wordt van 23 t/m 26 mei 2023 in München gehouden.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.