Signnieuws

De grafische sector heeft nog steeds te lijden onder de crisis die vorig jaar ontstond als gevolg van corona en de maatregelen om het virus te bestrijden. Dat blijkt uit de vijfde enquête van het KVGO. Conclusie van de brancheorganisatie: ‘We zijn er nog lang niet.’

De enquête is verstuurd naar alle KVGO-leden. Meedoen was mogelijk van 25 januari tot en met 8 februari 2021. De vragenlijst werd ingevuld door 22 procent van de leden.

Minder orders, minder omzet

Net als bij de vorige enquête, gehouden aan het einde van het derde kwartaal van 2020, geeft nog steeds ruim 80 procent van de respondenten aan als probleem te hebben ‘minder orders, minder omzet’.

Uitgesplitst naar periodes was het vierde kwartaal van 2020 uiteindelijk minder ongunstig dan van tevoren werd verwacht. In onderstaande figuur staan de gegevens van de vierde enquête, waarin werd gevraagd naar de verwachting, naast de gegevens van de vijfde enquête, waarin werd gevraagd naar het resultaat. Het KVGO constateert dat meer bedrijven in het laatste kwartaal van vorig jaar ‘geen tot nauwelijks’ omzetverlies hebben geleden dan verwacht en dat in diezelfde periode de omzet in meer bedrijven een toename liet zien.

Daartegenover staat dat nog steeds 45 procent van de respondenten aangeeft dat zij te maken hadden met een omzetverlies tussen de 5 en 25 procent. Dat is precies de groep die niet tot nauwelijks gebruik kan maken van de steunmaatregelen van de overheid maar nu wel, al geruime tijd, de reserves moet aanspreken.

Januari slechter

In januari ging het gemiddeld genomen weer slechter. Zo geven minder respondenten aan dat er geen tot nauwelijks omzetverlies is (18 procent januari t.o.v. 27 procent vierde kwartaal 2020) en geven meer respondenten aan dat zij te maken hebben met 25 tot 50 procent omzetverlies (31 procent januari t.o.v. 17 procent vierde kwartaal 2020). Hoewel het aantal respondenten dat aangeeft te kampen met meer dan 50 procent omzetverlies relatief klein is, is ook daar een toename te zien: in januari 2021 heeft 10 procent daarmee te maken terwijl dat in het vierde kwartaal van 2020 3 procent betrof.

Grote onzekerheid

De nabije toekomst is voor veel grafische bedrijven zeer onzeker, aldus het KVGO. Ruim een vijfde deel (22 procent) geeft aan niet te weten hoe de omzet zich in het eerste kwartaal van 2021 gaat ontwikkelen. Van degenen die wel een inschatting kunnen geven, denkt 58 procent een omzetverlies tussen de 5 en 50 procent te lijden. 13 procent van de respondenten is hoopvoller gestemd: zij denken dat er geen tot nauwelijks omzetverlies (11%) of zelfs een omzettoename (2%) zal zijn.

In onderstaande figuur staat het omzetverlies van januari naast de verwachting voor het gehele eerste kwartaal van 2021.

Klik hier voor het bericht over de vijfde KVGO-corona-enquête en een download van de uitkomsten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.