Signnieuws

Een lasergraveermachine kleiner dan een flesje water en lichter dan je smartphone. Dat is het concept achter Cubiio, van de Taiwanese start-up Mulherz. Een miniatuur lasergraveerkubus die wel eens voor grote veranderingen kan zorgen in de wereld van het personaliseren.

Cubiio past in de palm van je hand en wordt aangestuurd door een smartphone. De makers hebben een lasergraveermachine verwerkt in een kubus van 5 bij 5 centimeter. Het apparaat kan graveren op materialen in een verticale of horizontale oriëntatie en is geschikt voor laseren op (en door) diverse materialen, waaronder leer, hout, acryl, papier, kunststof, textiel en karton. Maar het biedt ook mogelijkheden voor het graveren van voedsel, van pannenkoek tot gebak.

Technologie

De ingebouwde laser werkt tot 800 mW. Niet super-krachtig, wat betekent dat het apparaat op een afstand van 150 tot 160 mm moet worden geplaatst van het te graveren object. Door het compacte formaat en het lichte gewicht van de Cubiio en de combinatie met een statief, is die positionering volgens de makers niet zo moeilijk.

Spiegels

De Cubiio werkt met twee interne beweegbare spiegels die de laserstraal afbuigen, in plaats van gebruik te maken van X- en Y-assen. Het kan een resolutie van 152 tot 254 dpi, en het werkgebied is beperkt tot 10 bij 10 centimeter.

App

Ontwerpen kunnen worden gemaakt in de Cubiio app die beschikbaar is voor iOS en Android. Zodra een ontwerp is geselecteerd, wordt het via Bluetooth naar het apparaat verzonden, dat kan worden aangesloten op een standaard stopcontact.

Veiligheid

Cubiio wijst er wel op dat veilig gebruik voorop staat. Het apparaat wordt geleverd met veiligheidsbril en kan ook worden voorzien van een extra veiligheidsscherm dat schadelijke dampen filtert. Het is verder voorzien van een bewegingssensor. Of dat voldoende is, zal moeten blijken. Reacties op de plannen online zijn enthousiast, maar kritiek richt zich vooral op de veiligheid.

Kickstarter

Op zoek naar 25.000 US dollar via crowdfundingsite Kickstarter, heeft Cubiio zijn doel al ruimschoots bereikt. De stand is nu meer dan 995.000 dollar, met nog een kleine maand te gaan. Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste Cubiio lasergraveurs in november geleverd. De retailprijs zal rond de 450 dollar liggen.

Cubiio is in onderstaande video in actie te zien.

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Lasergraveren in miniatuur

  1. Jan Baas schreef:

    Ik ben geinteresseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *