Signnieuws

Interieur- en standbouwer Gielissen start met het inzamelen van MDF voor hoogwaardig hergebruik. Het bedrijf werkt hiervoor intensief samen met Unilin Panels en Renewi Nederland.

MDF vezels. Foto: Unilin

Recycling van MDF was tot kort geleden onmogelijk door de verlijmde houtvezels. “Een doorn in ons duurzame oog”, aldus Fred van Dijk, procurement manager bij Gielissen. “Door een innovatie van Unilin is dat nu wel mogelijk.” Daarom brengt Gielissen, met hulp van Renewi, het materiaal vanaf 1 januari 2023 gescheiden naar Unilin om daar een tweede leven te krijgen.

Redden van verbrandingsoven

MDF is op zich een duurzaam product, bijna volledig bestaand uit herwonnen hout. Maar omdat de houtvezels zijn verlijmd, kon het materiaal tot voor kort niet opnieuw gebruikt worden. De reststromen gingen de verbrandingsoven in. Door een innovatie van Unilin Panels is het recyclen van MDF nu wel mogelijk. De oude platen worden vochtig gemaakt en onder hoge druk gezet, als een soort snelkookpan. Daardoor komen de vezels als popcorn los. Unilin Panels gebruikt die vezels als grondstof voor nieuw MDF. Unilin is het eerste bedrijf ter wereld die dit op industriële schaal kan realiseren.

Spaanplaat en vurenhout

Afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi is ook partner in het pact. Voor het inzamelen van MDF zijn door hen extra ophaalpunten in de werkplaats van Gielissen geplaatst. Naast spaanplaat en vurenhout dat al gescheiden werd opgehaald bij Gielissen, komt daar nu MDF als derde soort bij.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.