Signnieuws

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bezuinigden in 2009 vanwege de financiële crisis op hun pensioen of arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Dat blijkt uit onderzoek van EIM, in samenwerking met Z24.

Uit de studie blijkt dat bijna de helft van de ondernemers (47 procent) niet verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid. 61 Procent heeft geen lijfrenteverzekering of iets dergelijks afgesloten om pensioen op te bouwen. Van de zelfstandigen is 62 procent niet verzekerd tegen ziekte. En slechts 5 procent van de ondernemers heeft een verzekering die uitkeert bij zwangerschap of bevalling. Bijna een derde van de mkb'ers heeft geen van bovenstaande verzekeringen.

Dat veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) slecht verzekerd zijn, was al wel bekend. Dit onderzoek beslaat echter het hele midden- en kleinbedrijf. Aan het onderzoek namen 1.150 mkb-ondernemers deel.

Sparen
Een alternatief voor het hebben van een verzekering is zelf sparen om tegenslagen te kunnen opvangen of je oude dag te financieren. Iets meer dan de helft (52 procent) van de ondernemers doet dit. Bijna een kwart van de zelfstandigen is echter minder gaan sparen of daar helemaal mee gestopt vanwege de crisis.

Er zijn ook ondernemers die verzekerd zijn én sparen (35 procent). Een even groot percentage is wel verzekerd, maar spaart niet. Bijna één op de vijf ondernemers in het mkb is onverzekerd, maar spaart wel. 15 Procent van de ondernemers is echter onverzekerd en spaart evenmin.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.