Signnieuws

Ondernemers kunnen hun uitvindingen voortaan in 17 Europese landen tegelijk beschermen met een enkel octrooi. Vanaf nu kunnen zij namelijk het unitair octrooi aanvragen. Dit octrooi geldt in alle 17 deelnemende landen tegelijk. De introductie van het unitair octrooi is een onderdeel van vernieuwing van het Europees octrooisysteem.

Het unitair octrooi geldt in 17 Europese landen tegelijkertijd.

Voor internationaal opererende ondernemers kan dit een uitkomst zijn; het is goedkoper en aanzienlijk eenvoudiger dan in elk land een apart octrooi registreren. Het unitair octrooi geldt, naast Nederland, ook in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden.

Vestiging Den Haag

Handhaving van het unitair octrooi vindt plaats bij het Unified Patent Court (UPC). Hiervan zijn in München en Parijs al hoofdvestigingen. Vanaf deze maand is ook een lokale vestiging in Den Haag actief. Ondernemers kunnen daar terecht met conflicten over de naleving van het unitair octrooi.

Andere opties

Het unitair octrooi is overigens niet de enige optie voor ondernemers om hun innovaties te beschermen. Zo is er ook nog de mogelijkheid om een Nederlands octrooi of een Europees octrooi aan te vragen. Waar het Nederlandse octrooi alleen geldig is in Nederland, is een Europees octrooi geldig in heel Europa. Maar bij een Europees octrooi moet een ondernemer, in tegenstelling tot het unitair octrooi, in ieder land vervolgens apart het octrooi registreren, inclusief bijbehorende kosten voor registratie en vaak een vertaling van het octrooi naar de taal van het land. Het unitair octrooi is een enkel octrooi dat geldt in 17 landen en vormt daarmee een aanzienlijke verbetering voor innoverende ondernemers.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.