Signnieuws

Probo zet de eerste concrete stappen naar circulariteit in print. In Dokkum is een speciaal voor Probo gebouwde machine geplaatst waarmee het volledig gerecyclede en herprintbare plaatmateriaal Sign Again kan worden gemaakt. De afgelopen weken zijn de eerste platen geproduceerd.

De Sign Again-machine, waarmee Probo plaatmateriaal uit gebruikte (banner)doeken kan maken, arriveert in Dokkum.

No sign to waste! Na een intensief productontwikkelingstraject heeft Probo deze zomer haar eerste octrooi binnengekregen voor Sign Again. Dit octrooi is een exclusief eigendomsrecht op de ontwikkeling van plaatmateriaal uit gerecyclede doeken zoals Banner 510 en Meshdoek.

Op 28 september arriveerde de Sign Again-machine bij Probo in Dokkum. Deze krachtpatser, die maar liefst 17.000 kilogram weegt, is speciaal voor Probo gebouwd in Italië. Inmiddels is uitvinder en productontwikkelaar Tjalling Werkman volop aan het testen. Printprofessionals worden intensief betrokken in het verdere research- en developmenttraject. Geïnteresseerden kunnen zich vóór woensdag 26 oktober aanmelden op probo.nl met hun (circulaire) motivatie.

Verantwoordelijkheid nemen

Het doel van het productiehuis in print uit Dokkum is om, samen met printprofessionals, verantwoordelijkheid te nemen voor gecreëerde afvalstromen en print oneindig te recyclen. Veel reclamematerialen worden na (lang én kort) gebruik weggedaan. Vrijwel alle materialen die recyclebaar zijn, worden niet daadwerkelijk gerecycled, simpelweg omdat die mogelijkheden niet bestaan. Probo wacht niet af, maar wil vooral zelf zorgen dat grondstoffen in een ‘loop’ worden gebracht en gehouden. Met Sign Again biedt Probo, naar eigen zeggen, een antwoord op deze uitdaging.

Nieuwe Europese wetgeving

Los van het feit dat Probo zelf deze verantwoordelijkheid wil nemen, ligt er een uitdaging voor de gehele markt. Door nieuwe Europese wetgeving krijgt de sector op korte termijn (2023-2025) te maken met andere regels die invloed hebben op de print- en signindustrie. In die regels zal worden gesteld dat tenminste 30 procent van de producten die nu worden gebruikt in de sign- en printindustrie straks moeten bestaan uit gerecycled materiaal. Het Europees erkende keurmerk ISCC (International Sustainability en Carbon Certification) is al ingevoerd om bewijs te leveren dat aan deze eisen wordt voldaan.

Afval verleden tijd

Sign Again is volgens Probo het allereerste volledig (close loop) gerecyclede plaatmateriaal. Gebruikte prints worden verwerkt tot nieuw te beprinten plaatmateriaal. Zo blijft print betaalbaar en beschikbaar; Probo en haar afnemers zijn daardoor niet afhankelijk van steeds schaarser wordende grondstoffen. Print is dan niet langer iets dat je eenmalig in- en verkoopt, maar kan in deze loop worden gebracht en gehouden. Het Sign Again-plaatmateriaal is de eerste stap, maar Probo stelt dat nog veel andere materialen kunnen volgen.

Beprint Sign Again-plaatmateriaal, gemaakt van de snippers granulaat, afkomstig van verpulverde banners, die er op de foto omheen liggen.

Sign Again is een duurzamer alternatief voor Forex, Dibond en Reboard, claimt Probo. Het productiehuis wil banners en platen na gebruik ophalen om deze weer te kunnen recyclen en herprinten. Keer op keer.

Aanhaken geïnteresseerden

Om een materiaal en product te ontwikkelen dat aansluit bij de wensen van de markt, start Probo een intensief research- en developmenttraject. Hiervoor kunnen printprofessionals zich de komende weken aanmelden. In dit traject wordt samen met printprofessionals gekeken naar de meest optimale specificaties van het materiaal, het retourtraject en toepassingen. Bovendien biedt dit printprofessionals een unieke kans om het materiaal als eerste te kunnen aanbieden aan klanten. Aanmelden kan vóór woensdag 26 oktober op probo.nl.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.