Signnieuws

Het STAP-budget wordt afgeschaft vanaf 2024, zo blijkt uit de Voorjaarsnota 2023 van het kabinet. De regeling, die erg populair is, verdwijnt om extra geld vrij te maken voor de rijksbegroting.

einde stap-budget
Twee jaar na de introductie ervan verdwijnt het populaire STAP-budget.

Twee jaar na de introductie ervan, verdwijnt het populaire STAP-budget, waarmee mensen mogelijkheden kregen om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen van hun loopbaan. Het budget is alleen nog in 2023 aan te vragen, zoals veel werkenden en werkzoekenden ook deden op 1 mei. Het budget was toen binnen drie uur na opening van het loket al vergeven. Dit jaar volgen in principe nog drie aanvraagrondes: op 3 juli, op 4 september en op 1 november. Maar of het besluit tot afschaffing gevolgen heeft voor deze geplande aanvraagperiodes in 2023 is nog niet bekend. 

Misbruik

Sinds begin 2023 zijn de voorwaarden voor het STAP-budget aangescherpt, om misbruik van de regeling tegen te gaan. Zo is er een grens van 300 toekenningen per scholingsactiviteit per opleider per kalenderjaar en worden de scholingsactiviteiten, het aantal subsidies en het totaal aan subsidiebedrag per scholingsactiviteit openbaar gemaakt.

Bezuinigingen kabinet

Het schrappen van de regeling is onderdeel van het bezuinigingspakket van het kabinet. Het UWV, de uitvoerende instantie van de regeling, maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op scholing en langer durende personeelstekorten in verschillende sectoren. UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps: “Zeker nu we weten dat er nog langdurig krapte zal zijn op de arbeidsmarkt. Scholing speelt een belangrijke rol in het verkleinen hiervan en in de ontwikkeling van werkenden ter voorkoming van werkloosheid.”

Toekomst

Toch wordt de regeling in 2024 geschrapt. Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft aangeven te gaan kijken op welke manier zij een Leven Lang Ontwikkelen kan blijven stimuleren. UWV gaat in gesprek met de minister over hoe een brede groep mensen ondersteund kan blijven worden met het volgen van scholing.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.