Signnieuws

Vanaf 27 april zijn werkgevers verplicht hun werknemers beter te beschermen tegen kunstmatige optische straling zoals UV-licht, infraroodlicht en laserstraling. Sadechaf heeft een UV-meetdienst in het leven geroepen, waarbij zij een UV-risicobeoordeling uitvoert volgens de methode van de nieuwe norm, de EN-14255-1.

De nieuwe regels leggen normen vast waarbinnen de straling moet blijven. Om hieraan te voldoen moet de werkgever machines en apparaten gebruiken die voldoen aan de laatste stand van de techniek. Ook moeten zij actief zoeken naar methoden om blootstelling aan deze vorm van straling te voorkomen. De nieuwe regelgeving is vastgelegd in de Europese Norm EN 14255-1.

Risico's
De belangrijkste industriële toepassingen van UV-lampen zijn het drogen of uitharden van lijmen, lakken en drukinkten, de ontsmetting van lucht, water en oppervlakken en het doen oplichten van fluorescerende stoffen. Een belangrijke factor die het risico sterk beïnvloedt, is de tijd die een operator doorbrengt in het stralingsveld van de UV-bron. Werknemers kunnen tijdens hun werk in sommige gevallen worden blootgesteld aan een te hoge dosis UV-straling waardoor ogen en/of huid beschadigd kunnen worden.

Meetdienst
De UV-meetdienst van Sadechaf houdt in dat ingenieurs van het bedrijf een UV-risicobeoordeling uitvoeren volgens de methode van de nieuwe norm. Na analyse van de arbeidssituatie, gaat een deskundige ter plaatse meten met geavanceerde apparatuur. Daarna kan worden vastgesteld of de werkomgeving voldoet aan de vastgelegde voorwaarden. De uitkomsten van dit onderzoek worden vastgelegd in een rapport met resultaten en aanbevolen veiligheidsmaatregelen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.