Signnieuws

Je vakkennis up-to-date houden, is belangrijk om je werk goed uit te kunnen voeren en om concurrerend te blijven. Sinds 1 maart kun je aanspraak maken op het STAP-budget om deze scholingskosten te betalen.

Tot 1 januari 2022 waren scholingskosten aftrekbaar bij de aangifte voor inkomstenbelasting. Dit was voor veel mensen een complexe handeling. Die regeling is afgeschaft. Daardoor in de plaats is het STAP-budget gekomen. STAP is de afkorting voor stimulering arbeidsmarkt positie. Met deze regeling wil het kabinet mensen mogelijkheden bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen van hun loopbaan.

Voor wie?

Iedereen die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan STAP-budget aanvragen voor het financieren van scholing. Het gaat om maximaal 1.000 euro subsidie per jaar en is inzetbaar voor één opleiding. STAP is bedoeld voor kwalitatieve en arbeidsmarktgerichte scholing. Hobbymatige scholingsactiviteiten – zoals amateurfotografie of gitaarles – komen niet in aanmerking voor subsidie.

De aanvrager moet 18 jaar of ouder zijn en geen AOW ontvangen. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan. Is de aanvraag goedgekeurd, dan wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit.

Tijdvakken

In 2022 zijn er vijf tijdvakken (om de twee maanden) waarin mensen een aanvraag kunnen indienen voor STAP-budget. Het totale budget (dit jaar 160 miljoen euro) wordt over deze periodes verdeeld. Deelnemers kunnen één keer per jaar aanspraak maken op maximaal 1.000 euro. Voorwaarde is wel dat de opleiding binnen drie maanden na afloop van het aanvraagtijdvak van STAP-budget begint. Het budget dat beschikbaar was voor de eerste ronde is al benut, vanwege grote interesse. De volgende ronde start op 1 mei.

Op https://www.hoewerktnederland.nl/campagnes/stap staat meer informatie over welke opleidingen beschikbaar zijn en hoe je STAP-budget kunt aanvragen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.