Signnieuws

Een monument dat overdag energie opslaat en in het donker zacht licht uitstraalt. Monulights geeft nabestaanden de mogelijkheid een troostend licht te laten schijnen op het graf van hun dierbare.

Guus Sanstra is werkzaam in de lichtreclamebranche en werd zeven jaar geleden geraakt door een verhaal in het televisieprogramma ‘Het beste idee van Nederland’. Een vader presenteerde een idee om het graf van zijn dochter in het donker te verlichten met een lantaarn die dertig dagen kon branden.

TU Delft

Sanstra besloot een oplossing te verzinnen om een verlicht monument te maken dat subtiel schijnt in het donker en zette zijn kennis vanuit de lichtreclame hierbij in. Hij ontwikkelde in samenwerking met TU Delft een systeem om een zonnepaneel en een accupakket aan te sturen.

Regelgeving

Elk grafmonument wordt gemaakt op basis van de wensen van de nabestaanden. De ornamenten zijn van acrylaat, glas of rvs, met ledverlichting erin. Het op maat gemaakte zonnepaneel en de accu, die subtiel zijn ingebouwd, slaan overdag energie op. Bij zachte schemering gaat de verlichting automatisch aan.

Een verlicht grafmonument is niet op elke begraafplaats mogelijk. Elke gemeente heeft daarin haar eigen beleid.

Lees het hele artikel in Sign+ Magazine 2.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.