Signnieuws

De nieuwste versie van Adobe InDesign bevat een belangrijke vernieuwing: Live Preflight. Met deze nieuwe optie kunnen bestanden al tijdens de opmaakfase gecontroleerd worden op technische fouten. Het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC) heeft dertien standaard profielen ontwikkeld, specifiek voor bepaalde marktniches, en stelt deze gratis ter beschikking van de grafische industrie.

"De 'Live Preflight'-functie in Adobe InDesign CS4 is een zegen voor de grafische sector", zegt Eddy Hagen, directeur en trendwatcher van het VIGC. "Problemen moet je immers bij de bron aanpakken. Achteraf wat oplapwerk doen – zoals het nu meestal gebeurt – leidt niet alleen tot kwaliteitsverlies, maar ook tot nutteloos tijdsverlies. Er bestaan wel tools op de markt om preflighting toe te passen in opmaakpakketten, maar deze moeten extra worden aangekocht. Ze werden dan ook niet massaal gebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat Adobe deze tool nu standaard in zijn opmaakpakket heeft geïntegreerd. Er staat nu niets meer in de weg om documenten tijdens de opmaak te controleren. Tenzij dan natuurlijk de juiste profielen. En dat gat vult het VIGC nu in met de lancering van haar dertien profielen."

Essentiële parameters
Met de Live Preflight in Adobe InDesign CS4 kun je een dertigtal belangrijke parameters controleren, zoals het aantal gebruikte kleuren en de resolutie van beelden. Sommige controlepunten zijn vrij technisch. "Neem bijvoorbeeld de 'transparency blending space'. Dat is iets waar heel veel mensen nog nooit van gehoord hebben. Maar deze kan verkeerd zijn ingesteld, zoals bijvoorbeeld op RGB in plaats van op CMYK. Als resultaat krijg je dan zeer vreemde, ongewenste effecten te zien bij het afvlakken van transparantie en bij het creëren van een PDF", vertelt Didier Haazen, senior consultant en PDF Expert van het VIGC. "Een ander voorbeeld is het gebruik van spotkleuren en dan vooral de alternatieve definitie ervan. Veel mensen zullen intuïtief zeggen dat dit CMYK moet zijn, maar dat is net de verkeerde keuze. Enkel met een instelling als Lab-kleuren krijg je geen onverwachte kleurverschuivingen."

Profielen
Het VIGC heeft in totaal dertien verschillende profielen uitgewerkt, geënt op de profielen van de Ghent PDF Workgroup (GWG) voor PDF-creatie en PDF-preflighting. Ook in de naamgeving zijn veel overeenkomsten.

De VIGC-profielen voor 'Live Preflight' in Adobe InDesign CS4 kunnen gratis worden gedownload vanaf de site van het VIGC.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.