Signnieuws

Minder dan een kwart van de QR-codes is met een gemiddelde smart Phone leesbaar. Dit blijkt uit een recente studie van het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC). Het ging om QR-codes die het VIGC recent in advertenties, magazines, folders en dergelijke tegenkwam.

QR-codes winnen langzaam maar zeker aan populariteit. Ze zijn ook de perfecte manier om een extra element aan drukwerk toe te voegen, al was het maar een link naar een webpagina. Door de slechte leesbaarheid blijven er echter mooie kansen op zichtbaarheid liggen.

Om ontwerpers, reclamebureaus, marketeers, grafische en signbedrijven te ondersteunen bij het implementeren van succesvolle QR-codes, lanceert het VIGC daarom een QR-code testservice.

Leesbaarheid
"Met QR-codes kun je een aantal héél leuke dingen doen. Deze linken naar een website, is het meest eenvoudige. Maar je kan er ook alle gegevens van een evenement aan toevoegen, of al je contactinformatie. Of zelfs de exacte locatie van het kantoor, tot op minder dan een meter nauwkeurig", vertelt Eddy Hagen, directeur VIGC. "Maar er is wel één belangrijke voorwaarde: de QR-code moet leesbaar zijn. En net daarin falen momenteel een groot aantal QR-codes."

Onderzoek
Tijdens de voorbereiding van het VIGC ExpertenNetwerk 'Paper-to-X' – een nieuw, door de Vlaamse overheid gesteund project – deed het VIGC een aantal testen met QR-codes. Het resultaat was ontluisterend: meer dan driekwart was niet leesbaar met een gemiddelde smart phone.

Enkel met een recente of duurdere smart phone of tablet, die meestal over meer en betere scherpstel- en zoommogelijkheden beschikken, lukte het wel. Maar ook hiermee liep het niet altijd even vlot. Een QR-code niet vlot kunnen lezen, is natuurlijk een dooddoener: mensen haken onmiddellijk af, meestal slechts na één poging.

QR-code testservice
De VIGC QR-code testservice maakt gebruik van meerdere smart phones – oudere en nieuwere modellen – en gebruikt ook verschillende QR-reader software tools. Want ook deze kunnen sterk verschillen.

Alle klanten krijgen dan een rapport met de bevindingen van het VIGC over de leesbaarheidresultaten. Indien gewenst en van toepassing, formuleert het VIGC ook suggesties over hoe de QR-codes en de uiteindelijke resultaten kunnen worden verbeterd.

Interesse
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deze nieuwe VIGC-service, of in het VIGC-project 'Paper-to-X', kunnen contact opnemen met Eddy Hagen, directeur VIGC, via mailto:eddy.hagen@vigc.be.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.