Signnieuws

Bedrijven in de grafimediabranche zagen in het voorjaar van 2020 hun omzet fors teruglopen. Later in het jaar was voorzichtig herstel zichtbaar. Dat blijkt uit de publicatie Grafimedia in cijfers, waarin de eerste drie kwartalen van 2020 in kaart zijn gebracht.

De publicatie is in opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche door GOC is ontwikkeld. Hierin zijn de effecten van de coronacrisis op de sector in kaart gebracht over de eerste drie kwartalen van 2020. Een economische rapportage waarin ook de cijfers over het vierde kwartaal van 2020 zijn opgenomen is in ontwikkeling.

Faillissementen beperkt

In het tweede kwartaal van 2020 liep de omzet in de branche met 31,1 procent terug, in het derde kwartaal liep de daling terug tot 11,9 procent. Het aantal faillissementen en ontslagen bleef beperkt, mede dankzij de steunmaatregelen van de overheid.

Omzetdaling

De totale omzet in de grafimediabranche liep licht terug, naar circa 3,3 miljard euro. Vooral de binnenlandse omzet staat onder druk. Er werd in 2019 juist meer drukwerk geëxporteerd naar het buitenland. Het aantal bedrijven (2.890) liep licht terug, net als de werkgelegenheid die in 2019 uitkwam op 20.270 banen.

Vacatures door vergrijzing

Ondanks de krimp in werkgelegenheid hebben toch relatief veel bedrijven vacatures. In 2019 nam één op de drie grafimediabedrijven één of meerdere nieuwe medewerkers in dienst. In totaal werden in 2019 1281 vacatures ingevuld. Het gaat daarbij vooral om de vervangingsvraag als gevolg van de vergrijzing in de branche. Ook de komende jaren stromen veel oudere vakmensen uit. Reden voor het A&O Fonds Grafimediabranche om blijvend in te zetten op het vergroten van instroom in de branche. Daarvoor zal een gezamenlijke promotiecampagne van start gaan.

Speerpunten

Andere speerpunten in 2021 zijn duurzame inzetbaarheid en toekomstgerichte scholing. “We zien dat door de technologisering in de branche in toenemende mate andere competenties gevraagd worden. Allround inzetbaarheid wordt belangrijker, net als ICT-gerelateerde vaardigheden. Met de Europese subsidies uit het Create your future-project ondersteunen we ook in het nieuwe jaar bedrijven om wendbaar te blijven en te werken aan vitaliteit.”

Download hier het rapport ‘grafimedia in cijfers 2020’.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.