D.Signtist

Is de werkelijkheid een illusie? Het antwoord op die vraag is even eenvoudig als gecompliceerd. Gemakkelijk om te accepteren, maar lastig om in deze korte column uit te leggen.

Is de werkelijkheid iets anders dan de waarheid? Via allerlei media komt een overvloed aan informatie over ons heen. Veel ervan zal ons niet deren, maar wat als het onze gezondheid of het leven van onze kinderen aangaat? Of wat als het de toekomst van jouw bedrijf aangaat als gevolg van de ‘intelligente lockdown’?

Fake news

De term ‘fake news’ heeft bijzondere betekenis gekregen als het gaat om nieuwsgeving door de mainstream media. Wat kun je nog geloven als je er geen harde bewijzen voor hebt? Als de waarheid niet bestaat, bestaat de leugen dan wél?

Het dagelijks leven wordt al een stukje gemakkelijker als we beseffen dat wat wij voor waar aannemen een perceptie (waarneming) is van de werkelijkheid. Onze werkelijkheid op basis van persoonlijke gedachten, geloofssystemen en overtuigingen. Iedereen en niemand heeft gelijk! Wat jij denkt is waar! Dat is tegelijkertijd de zwakte van meningen en discussies.

Sensemaking

Van kinds af aan worden we geconditioneerd en beginnen we met leren. Bestaande kennis wordt versterkt met nieuwe inzichten en ervaringen. Dit bepaalt onze waarden, voorkeuren en gedrag. Het wordt onze persoonlijke perceptie van de realiteit. Ook wel ‘sensemaking’ genoemd. Zelfs signmaking is sensemaking! We vertalen op een creatieve manier onze illusie en die van anderen, maar beoordelen het allemaal door een andere bril.

Filosofen, maar ook ‘gewone mensen’ zoals wij, zoeken in hun leven constant naar waarheid. In tijden van ‘overleven’ wordt dat nog sterker, aangezien we willen kunnen vertrouwen. Als dé waarheid bestaat, dan wens ik dat deze zich manifesteert in toekomstige kansen voor onze branche, met de overtuiging dat we kunnen omgaan met nieuwe ‘waarheden’ die zichzelf bewijzen … Waar of niet?

D.Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

1 reactie op “D.Signtist 5-2020 – Is de werkelijkheid een illusie?

  1. Floris B schreef:

    Geweldig onderwerp om over te praten. Soms lijkt de werkelijkheid inderdaad op een illusie. Vaker wordt er fake nieuws verspreid voor verschillende redenen. Het ligt aan jouw eigen perspectief of denkwijze, wat je wel of niet kan geloven. Hoe kun je het makkelijkst fake nieuws herkennen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.