Columns & Weblogs

Een vriend van mij zegt vaak: ‘Er bestaat geen goed of fout en falen is een leermoment, net als vallen en opstaan’. We zijn het meestal met elkaar eens, maar niet op dit punt.

Het begrip ‘faalfouten’ wordt vooral gebruikt in de bouwsector. Het is in wezen van toepassing in elk samenwerkingsverband binnen het proces van organisatie, planning, werkvoorbereiding en uitvoering. Bij een soepel verloop van deze opeenvolgende factoren zijn de arbeidsvreugde en de winst het hoogst.

Een faalfout begint meestal in de communicatie tussen zender en ontvanger. Eenmaal verkeerd gecommuniceerd, groeit de kans op een ongewenst resultaat exponentieel naarmate de communicatie zich vermenigvuldigt naar de verschillende partijen. Wat is de oorzaak? Onwetendheid, incompetentie of misschien gebrek aan focus?

Recente ervaring

Een recente ervaring illustreert mijn punt. In een omvangrijke opdracht waar een sfeerimpressie moest worden aangebracht op – voornamelijk – melamine wanden, werd een keuze gemaakt voor een materiaal dat, op basis van de gewenste specificaties, was aanbevolen door een fabrikant/distributeur. So far, so good.

Ten gevolge van de coronacrisis stokte de levering van het materiaal en moest worden uitgeweken naar een ander, gelijkwaardig, product met dezelfde eigenschappen. Die eigenschappen waren nodig om het project feilloos te kunnen uitvoeren binnen de gewenste tijd. Volgens de communicatie was het vervangende materiaal gelijkwaardig, maar dit bleek in de praktijk niet zo te zijn. Tijdens de constatering hiervan zat men al in de uitvoerende fase. Ongetwijfeld hadden fabrikant en distributie de beste intenties en was de inkoper goedgelovig. Een test vooraf had veel leed kunnen voorkomen.

Focus

Naast het verlies aan arbeidsvreugde bij vloekende monteurs werd ingeboet aan de kwaliteit van sommige opleveringen en meer tijd verloren aan het behalen van het beloofde resultaat. Mensen maken fouten, maar de meeste faalfouten beginnen bij het verlies aan focus… want de order is toch al binnen!

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.