Partnernieuws

Visuele communicatie komt voor in alle facetten van het dagelijkse leven. De grafische en signindustrie speelt hierbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld in de uitvoer van marketingcampagnes, zoals met opvallende carwrappings, het printen van mooie brochures en visitekaartjes en het ontwikkelen van innovatieve holografische weergaven. Soms lijken de opdrachten wat saaier, maar zijn ze des te belangrijker. Denk aan het leveren van een bijdrage aan veiligere gebouwen in de vorm van ontruimingsplattegronden.

BHV verplicht binnen veel bedrijven

Bedrijven met personeel in dienst of waar wel eens klanten op bezoek komen, zijn verplicht bepaalde veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo dient men bijvoorbeeld een BHV-plan op te stellen, en er dient altijd tenminste een BHV’er aanwezig te zijn. Deze persoon kan bij ongevallen of calamiteiten het pand ontruimen en eerste hulp verlenen.

Is de vloeroppervlakte van het bedrijfspand groter dan 500 vierkante meter? Of beslaat deze meer dan een bouwlaag op de begane grond? Dan moet er ook een brandmeldinstallatie aanwezig zijn. Ook moeten deze bedrijven verplicht een ontruimingsplan, en als onderdeel daarvan een ontruimingsplattegrond maken,

Wat is een ontruimingsplan?

Een ontruimingsplan is een plan om alle aanwezigen in het gebouw in geval van een calamiteit zoals een brand, het gebouw veilig en zo snel mogelijk te laten verlaten. Voor een ontruimingsplan zijn richtlijnen opgesteld:  de NEN 8112 voor gebouwen. Een ontruimingsplan bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst is beschreven wie, welke verantwoordelijkheden en ondersteunende functies heeft bij een ontruiming. En welke procedure men dient te volgen. Daarnaast bevat het plan instructies voor regelmatige oefeningen. Tot slot bestaat het ontruimingsplan uit de zogeheten ontruimingsplattegrond.

De ontruimingsplattegrond

Een ontruimingsplattegrond – ook wel situatietekening of vluchtplan genoemd – geeft aan waar de aanwezigen heen moeten in geval van een calamiteit. De plattegronden dienen goed zichtbaar opgehangen te zijn op strategische plaatsen in het pand. Denk aan liften en ingangen naar trappen(huizen), vergaderruimtes, de kantine, toiletten en een eventuele wachtruimte. Naast de vluchtroute (die aangegeven dient te zijn met een lichtgroene baan op de plattegrond) zijn onder meer nooduitgangen, EHBO-voorzieningen en blusmiddelen aangegeven. Ook kunnen standaardinstructies worden gegeven over wat men dient te doen bij een calamiteit. Dergelijke instructiekaarten dienen conform de NEN 1414 voorzien te zijn van bepaalde symbolen. Om er zeker van te zijn dat een ontruimingsplattegrond voldoet aan de regels en duidelijk is, wordt aangeraden deze te laten maken door een gespecialiseerd bedrijf.

Dubbelcheck van ontruimingsplattegronden

De volgende keer dat jij ontruimingsplattegronden moet drukken of printen voor een opdrachtgever, weet je precies waar je op moet letten om ze zo duidelijk mogelijk te laten zijn. En aan de richtlijnen te laten voldoen. Zo help je niet alleen mee problemen voor je klant te voorkomen met controlerende instanties, maar lever je ook echt een bijdrage aan veiligere gebouwen!

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.