Signnieuws

Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken. Daarom gaat de belastingdienst vanaf 1 januari 2025 bij bedrijven controleren of zij ten onrechte werk uitbesteden aan zzp’ers. De reden hierachter is dat veel bedrijven werken met schijnzelfstandigen, die volgens de wet eigenlijk als werknemer in dienst zouden moeten zijn.

gelijke rechten

Om opdrachtgevers en zelfstandigen de tijd te geven zich hierop voor te bereiden, wil het kabinet stap voor stap toewerken naar handhaving van de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Zzp’ers konden eerst nog een VAR-verklaring aanvragen om als zelfstandige te werken. Nu moeten hun opdrachtgevers verplicht met standaard modelovereenkomsten werken. Via een webmodule konden zij zien of iemand een werknemer is of een zelfstandige. Maar in de praktijk komt van dit alles vrijwel niets terecht. De Belastingdienst controleert om die reden al jaren niet of nauwelijks op schijnzelfstandigheid en heeft de afgelopen jaren slechts één bedrijf bestraft, meldt de website Personeelsnet.nl. Ook op de website van de rijksoverheid is hierover het een en ander te lezen.

Controle vanaf 2025

Staatssecretaris Van Rij (Financiën) wil zorgen voor een gelijker speelveld in het arbeidsrecht, sociale zekerneid en de fiscale behandeling. Bijvoorbeeld door een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Er moet ook meer duidelijkheid komen over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer of als zelfstandige. Dat gebeurt met het invoeren van ‘samenhangende maatregelen’ en de hervatting van de controle op schijnzelfstandigheid in 2025. Het kabinet kondigt die datum nu al aan, zodat ondernemers en de Belastingdienst zich hierop kunnen voorbereiden.

Voordat de controles worden ingevoerd, gaat het kabinet nog in overleg met relevante betrokkenen, zoals het UWV en de Nederlandse Arbeidsinspectie, om te bekijken hoe dat het beste kan gebeuren.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.