Signnieuws

Circa veertig personen kregen dinsdag 9 november een exclusief kijkje in de keuken bij Signnovation in Dinxperlo. Zij namen deel aan de Vakdag Signtechniek dat een gevarieerd programma bood, waaronder een kennismaking met twee nieuwe displaytechnieken.

Alle deelnemers aan de Vakdag SignTechiek 2021 voor het pand van Signnovation in Dinxperlo.

Signnovation International had het gastheerschap van de Vakdag SignTechniek 2021 zeer serieus genomen. Met een speciale ereboog en een lunchbuffet werden de deelnemers aan de vakdag SignTechniek, een initiatief van de vakgroep SignTechniek van Techniek Nederland en Sign+ Magazine, welkom geheten. Een dag met een inhoudelijk programma, waarbij allerlei aspecten rond lichtreclame en signtechniek voorbij kwamen.

Netwerken in de showroom van Signnovation waar ook de presentaties werden gehouden.

Etulipa

Zoals twee nieuwe lichttechnologieën. Allebei nog in de ontwikkelingsfase, maar wellicht gaan we er in de toekomst meer van horen. Doeke Oostra van Etulipa gaf uitleg over ‘reflective displays’ middels de zogenoemde electrowetting displaytechnologie. Het bedrijf ontwikkelt en produceert outdoor videodisplays die maar 5 Watt/m2 gebruiken en daardoor kunnen werken op een zonnepaneel en een batterij. Er wordt gewerkt aan een fullcolour display.

Lusoco

Hans Sabel van Lusoco toont een model met meerdere kleuren. Het kenmerk is dat een sign, met behulp van de fluorescentie-inkten, overdag energie opslaat in een accu en ’s nachts licht uitstraalt.

Hans Sabel, marketing directeur van Lusoco, legde uit dat zijn bedrijf glas produceert dat overdag energie opslaat en ’s nachts licht uitstraalt. De crux zit ‘m in de gebruikte fluorescentie-inkten. Waren de eerste toegepaste signs uitgevoerd met één kleur, inmiddels zijn meerdere kleuren mogelijk en volgens hem heeft zich een ‘launching customer’ gemeld die meer dan 200.000 signs (een verlichte sticker) gaat afnemen.

Meer over beide technologieën is te lezen in Sign+ Magazine nr. 8-2021, die in december uitkomt.

Brancheverkenning

Voorzitter Ton van der Schoot stond uitgebreid stil bij de managementsamenvatting van de Brancheverkenning 2021 die in opdracht van de vakgroep is uitgevoerd. Enkele aanbevelingen: Bereid je voor op een breder aanbod van nieuwe, vooral digitale en duurzame producten. Pak de rol van adviseur, ga samenwerkingsverbanden aan, leer van nieuwe toetreders en bedien klanten met nieuwe business- en verdienmodellen. Maar vooral: investeer in kennis, kwaliteit en mensen.
(klik hier voor een podcast over de uitkomsten van deze Brancheverkenning).

Vakgroepvoorzitter Ton van der Schoot vertelt over de Brancheverkenning SignTechniek 2021.

Project Visualisatie

Vakgroepmanager Terry Heemskerk lichtte onder andere het Project Visualisatie toe. In 2020 zijn al twee korte filmpjes gerealiseerd, waarmee wordt beoogd (zij)instromers en scholieren te laten zien hoe veelzijdig en mooi het vakgebied SignTechniek is. Dit jaar worden nog eens drie filmpjes gemaakt – in samenwerking met Wij Techniek en de commissies Binnenverlichting en Infra van Techniek Nederland – met het motto: ‘Licht geeft zicht op jouw toekomst’.

Leerlijn

Verder werd info gegeven over de leerlijn Vakmanschap SignTechniek en de erkenningsregeling SignTechniek. De basis bestaat nu uit online modules en vervolgens is er de mogelijkheid om je verder te verdiepen in een tweedaagse klassikale training. De eerstkomende cursusdata staan gepland voor 23 februari en 1 maart 2022. Meer info over deze leerlijn is hier te vinden.

De checklisten oplevering en onderhoud SignTechniek werden behandeld door Richard van der Lind. Hij ging ook in op de aangepaste documenten Veilig Werken SignTechnieken, een belangrijk hulpmiddel voor werkvoorbereiders en monteurs. Zijn belangrijkste advies: “Ook al is alles op papier veilig, maar je hebt er geen goed gevoel bij? Gewoon niet doen!”

Signnovation-directeur Evert-Jan van Heerikhuize geeft tekst en uitleg over de geschiedenis van het bedrijf in Dinxperlo.

Rondleiding

Waar velen voor kwamen was echter het kijkje in de keuken bij Signnovation. In zijn presentatie benadrukte Signnovation-directeur Evert-Jan van Heerikhuize dat het bedrijf uitsluitend levert aan de signindustrie. Een weetje: Signnovation gebruikt per jaar meer dan 400.000 leds, 3.500 trafo’s en meer dan 80.000 meter aan kabels.

Rondleiding in de productiehallen van Signnovation.

In de rondleiding die daarop volgde, kon men met eigen ogen het uitbreide machinepark aanschouwen – zoals een BySprint Fiber-laser van Bystronic, die op een formaat van maximaal 4 bij 2 meter plaatmaterialen van rvs (tot 5 mm) en aluminium kan snijden – en de nieuwe opslaghal/magazijn. De bezoekers waren zichtbaar onder de indruk  van de aard en omvang van het bedrijf.

Uitgebreide fotoreportage

Bekijk hieronder de uitgebreide fotoreportage van de Vakdag SignTechniek. Meer over het inhoudelijke programma is te lezen in Sign+ Magazine nr. 8-2021, dat in december verschijnt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.