Signnieuws

Studenten zijn over het algemeen positiever geworden over hun opleiding in 2022 ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit de JOB-monitor, waarin ruim 224 duizend mbo-studenten hun stem lieten horen.

De Job Monitor werd op 3 juni gepresenteerd aan onder meer Minister Dijkgraaf.

MBO-studenten beoordelen hun school gemiddeld met een 6,6 en hun opleiding gemiddeld met een 6,8. Deze rapportcijfers zijn beide gestegen. Er is zelfs een stijging van 6% punten op de vraag of docenten vragen wat studenten van de lessen vinden. Ook over de stagebegeleiding en wat ze leren zijn studenten erg tevreden.

JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs is tevreden met de resultaten van de JOB-Monitor. De vragen van de laatste monitor zijn positiever ingevuld dan voorheen. “Desondanks moeten de verbeterpunten niet onbesproken blijven, want die zijn er wel.” zegt Anniek Westerhof, secretaris JOB MBO.

Digitale vaardigheden

Dit jaar hebben wij gevraagd wat studenten vinden van de online lessen. Daar was 43% van de studenten negatief over. Quin Blokzijl, voorzitter JOB MBO: “Online lessen vragen om digitale vaardigheden. Niet iedere docent of student heeft deze vaardigheden op orde. Hierdoor zijn online lessen soms van mindere kwaliteit. Het mbo is voornamelijk praktijkgericht. Daarom gaat onze voorkeur nog altijd uit naar zoveel mogelijk fysiek onderwijs, tenzij dit ten koste gaat aan het maatwerk dat door online onderwijs aan studenten met een extra ondersteuningsbehoefte geboden kan worden.”

Ook geeft nog steeds 41% van de studenten aan dat ze boeken en lesmaterialen hebben moeten kopen die ze niet gebruiken. Verder is 30% van de studenten met een ondersteuningsbehoefte niet tevreden over de hulpmiddelen en aanpassingen op school. Samia Boukhizzou, bestuurslid JOB MBO: “Er is nog veel terrein te winnen als het gaat om de inclusiviteit van bepaalde scholen.”

Tweejaarlijks onderzoek

De JOB-monitor is het landelijke studententevredenheidsonderzoek van JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs dat sinds 2000 tweejaarlijks wordt gehouden onder mbo-studenten om te monitoren hoe studenten hun onderwijs ervaren.

Cibap scoort goed

Een van de scholen die goed scoort is Cibap in Zwolle, die door de studenten wordt beoordeeld met een 7,6. De studenten van de Zwolse mbo met opleidingen op het gebied van vormgeving waarderen de sfeer en de veiligheid enorm, komt naar voren uit het onderzoek. Daarnaast scoort de mbo-vakschool goed op het gebied van onderwijs en begeleiding, de theorielessen en het aanbod in keuzedelen.

Online lessen vragen om digitale vaardigheden van docenten én studenten.

“We zijn ontzettend blij met deze waardering, zeker met het oog op de twee coronajaren die we achter de rug hebben. Het merendeel van de studenten is erg tevreden over de online lessen die zijn gegeven. Hierop zijn we trots. Je probeert als mbo-school er zo goed mogelijk te zijn voor je studenten en te zorgen dat het onderwijs doorgang kon vinden. Dit is voor iedereen hard werken geweest, medewerkers en studenten”, aldus Désirée Majoor, voorzitter van het College van Bestuur van Cibap.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.