Signnieuws

Op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord is een nieuw straatkunstmuseum genaamd STRAAT. In het gebouw – met een vloeroppervlakte van een voetbalveld – werkten diverse (inter)nationale graffiti- en streetartists.

Een hal vol street art van internationale straatkunstenaars, te zien in Amsterdam.

De Lasloods waarin STRAAT is gevestigd is een indrukwekkend rijksmonument uit 1952, waar vroeger scheepsrompen in elkaar werden gezet. Aan de buitenkant zeer opvallend, vanwege het gigantische portret van Anne Frank van de Braziliaanse street artist Eduardo Kobra. Van binnen, een industrieel pand van honderden meters oppervlakte, waar bijna alles indrukwekkend van formaat is.

Frankey

Ook Amsterdamse straatkunstenaar Frankey leverde een bijdrage voor de opening. Om het werk te zien, moet je wel goed zoeken. Zijn Donkey Kong – een iconisch figuur uit een spelcomputerspel van Nintendo – lijkt zich te verschuilen in de metershoge constructie van het industriële gebouw.

Donkey Kong van de Amsterdamse straatkunstenaar Frankey.

Inspiratie

De grootsheid van het pand en de constructie aan de binnenzijde van de werf leverde de inspiratie op voor het werk op dat Streetart kunstenaar Frankey maakte: “De eerste keer dat ik het pand betrad, deden de massieve stalen constructies me meteen denken aan de levels van Nintendo’s populaire arcade game Donkey Kong. Zoals in een videospel moet je het hele museum uitspelen om ‘m tegen te komen.”

Ontdekkingstocht

Aan de buitenkant prijkt het gigantische portret van Anne Frank van de Braziliaanse street artist Eduardo Kobra.

Enthousiast over het nieuwe museum, stelt Frankey: “Het museum is sowieso een ontdekkingstocht, want er zijn fantastische dingen te zien in een grote diversiteit aan stijlen: van gerespecteerde graffiti-veteranen, tot super getalenteerde nieuwkomers. Het is te gek dat dit museum de straat van buiten naar binnen haalt.”

Openingstentoonstelling

In de openingstentoonstelling Citaat van de straat staat de vraag ‘Is street art binnen nog wel street art?’ centraal. Middels vijf thema’s wordt de bezoeker uitgenodigd zijn eigen antwoord op deze vraag te ontdekken. In de openingstentoonstelling worden 153 kunstwerken van 140 kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten tentoongesteld.

Het museum is te bezoeken van dinsdag t/m zondag. Entreekaarten voor volwassenen kosten €17,50 (online) of €18,50 (aan de deur).

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.