Signnieuws

Met welke ontwikkelingen krijgt Nederland op weg naar 2030 te maken en welke rol speelt de techniek daarin? Die toekomstverkenning wordt gedaan in het rapport CONNECT2030.

Voorzitter Doekle Terpstra (midden) van Techniek Nederland reikte het eerste exemplaar van het rapport uit aan voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW en Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland reikte het eerste exemplaar van het rapport woensdag 28 september uit aan voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW en Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Creatieve oplossingen nodig

Terpstra hoopt dat CONNECT2030 eraan bijdraagt dat de technieksector en onder meer kennisinstellingen, overheden, opdrachtgevers en burgers dichter bij elkaar komen om samen te werken aan de grote uitdagingen. Terpstra: “Er komt heel veel op ons af. We hebben creatieve oplossingen, nieuwe zienswijzen en innovatieve technieken nodig. In 2030 en ver daarna.”

Toekomstbehendigheid

Het rapport stelt vast dat de Nederlandse samenleving aan de vooravond staat van een groot aantal transities, waarbij techniek vaak een doorslaggevende rol speelt. Om succesvol te kunnen inspelen op de veranderingen, is niet alleen een cultuuromslag nodig, maar zullen bedrijven en organisaties ook moeten beschikken over ‘toekomstbehendigheid’.

Vijf thema’s

CONNECT2030 is opgebouwd aan de hand van vijf centrale thema’s:

–            Overal en altijd energie
–            Gezond, schoon en veilig
–            Circulaire wereld
–            Volwassen digitalisering
–            Human capital

De opstellers zien de eerste drie thema’s als grootste maatschappelijke opdrachten van dit moment. Met behulp van digitale hulpmiddelen en goed opgeleide mensen zou de technieksector een toekomstbehendige bedrijfsvoering moeten realiseren.

Leidraad

Aan CONNECT2030 is anderhalf jaar gewerkt. De onderzoekbureaus TNO en Panteia hebben bij de totstandkoming samengewerkt met een team van deskundigen uit de technieksector. Uitgebreide trendanalyses, tientallen expertinterviews en zes klankbordsessies met ruim 150 deskundigen van organisaties binnen en buiten de sector vormen de basis voor het rapport.

Met regelmatige toekomstverkenningen wil de technieksector een leidraad en inspiratie bieden voor de eigen ondernemers, maar ook voor politiek en overheid, onderwijs en wetenschap, opdrachtgevers en partners. 

Voor meer informatie en downloaden van toekomstverkenning CONNECT2030.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.