Signnieuws

Met UV-inkjet heb je op heel veel materialen een goede hechting. We zien steeds meer vraag naar interieurtoepassingen op luxe materialen, waaronder echt glas. Printen van glas kan op zowel vlakbed- als hybride printers. Een goede hechting op glas is echter niet vanzelfsprekend. Pedro Overmeer, sales manager Inkjet Netherlands bij Agfa, geeft tien tips.

Een goede hechting op glas is niet vanzelfsprekend.
  1. Soorten glas
    Je kunt printen op drie soorten glas: float, gehard en gelaagd glas. Deze laatste mag na het printen niet meer gedefinieerd worden als veiligheidsglas omdat de hechtingseigenschappen van de tussenliggende PVB-folie of EVA-folie verandert door het printproces.
  2. Vochtige ruimtes
    Onbeschermde glasprints zijn niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Wanneer dit wel is gewenst dan zal de print moeten worden gelamineerd. In geval van bijvoorbeeld een achterwand in een badkamer kan deze rondom worden afgedicht met een zuurvrije kit.
  3. Kleurprofielen
    Voor glas moeten specifieke kleurprofielen worden aangemaakt. Maak hierbij gebruik van een doorzichtmeter zoals een Barbieri of de nieuwste X-rite i1. Denk eraan dat het moeilijk kan zijn om door het glas heen te meten (aangezien het licht wordt afgebogen). Hoe dikker het glas, des te problematischer. Is het glas dikker dan 3 mm dan raden we aan een profiel te maken op een dun plexiglas of polyesterfolie om zo het kleureffect op glas te simuleren.

Benieuwd naar de andere zeven tips van Pedro Overmeer? Lees hier het volledige artikel. Dit artikel verscheen ook in Sign+ Magazine 2-2022.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.