Producenten van inkten verwachten dat de spanningen in de toeleveringsketen in 2022 aanhouden. Dit meldt de European Printing Ink Association (EuPIA). Verschillende factoren zijn als oorzaak aan te wijzen.

Hoewel sommige van de beperkingen afnemen en het herstel vordert, blijft er wereldwijde onzekerheid bestaan over het opnieuw oplaaien van het coronavirus, grillig koopgedrag van consumenten en mogelijke handelsbelemmeringen.
Opeenstapeling van factoren
De European Printing Ink Association (EuPIA) wijst opnieuw, na een mededeling eerder in 2021, op een opeenstapeling van factoren, meestal veroorzaakt door de Covid-19-crisis, die ernstige gevolgen hebben voor de totale toeleveringsketen van grondstoffen. Terwijl EuPIA-leden hardnekkig blijven werken om de risico’s voor klanten tot een minimum te beperken, benadrukken ze de economische druk die de inktmarkt blijft beïnvloeden.
Ongekende volatiliteit in keten
De wereldeconomie gaat gebukt onder een – volgens de meeste economen en supply chain-experts – niet eerder in de recente geschiedenis gekende volatiliteit in toeleveringsketen. De vraag naar producten blijft het aanbod overtreffen en als gevolg daarvan is de wereldwijde beschikbaarheid van grondstoffen en transport zwaar beïnvloed.
Deze situatie, die het gevolg is van een wereldwijde pandemie die in veel landen nog steeds de productie stillegt, werd eerst verergerd door veel binnenlandse consumptie, waarbij meer artikelen van dichtbij werden gekocht dan normaal en buiten de piekseizoenen. Ten tweede leidde de heropleving van de economie in alle regio’s van de wereld tot een sterke stijging van de vraag. Voeg daarbij een verlamde toeleveringsketen, verminderde productie in China, als gevolg van het Chinese Energy Reduction Program en een tekort aan belangrijke grondstoffen.
‘Perfecte storm’
Transport- en grondstoftekorten zetten producenten van drukinkt en coatings voor een groot aantal uitdagingen. In deze ‘perfecte storm’ spelen tal van factoren die verband houden met grondstoffen en vrachtvervoer.

Materialen in al deze categorieën zien, in verschillende mate, een toenemende vraag terwijl het aanbod beperkt blijft. Bovendien zorgt de grote volatiliteit van de vraag tot nog meer onvermogen van leveranciers om zendingen te voorspellen en te plannen.
Materiaalgroepen
Uitgesplitst naar materiaalgroep kunnen de volgende opmerkingen worden gemaakt:
• Pigmenten, waaronder TiO2, zijn de laatste tijd sterk in prijs gestegen als gevolg van de toegenomen vraag en fabriekssluitingen in China als gevolg van het Chinese energiereductieprogramma. Er is meer behoefte aan TiO2 door een toegenomen vraag naar architecturale verven en de productie van windturbines.
• Het aanbod van plantaardige oliën wordt beïnvloed door ongunstige weersomstandigheden in de VS en Latijns-Amerika, juist op een moment dat de Chinese import en consumptie van deze grondstofcategorie is toegenomen.
• Petrochemicaliën (UV-, polyurethaan- en acrylharsen en oplosmiddelen) zijn sinds begin 2020 duurder geworden, waarbij de vraag naar sommige van deze materialen buiten de normale niveaus stijgt.
Immense concurrentie
Daarnaast is de keten getroffen door een groot aantal gevallen van overmacht die het aanbod verder hebben beperkt en een toch al onstabiele situatie hebben verergerd. Naarmate de kosten blijven stijgen en het aanbod steeds krapper wordt, zullen producenten van drukinkt en coatings steeds meer last hebben van een immense concurrentie op de markt voor om materialen en hulpbronnen, aldus de European Printing Ink Association.