Signnieuws

Vanaf 1 januari 2022 krijgen mkb’ers te maken met nieuwe wetten en regels. Zo moeten alle bedrijven hun rookruimtes sluiten. Ook zijn er nieuwe regels die duurzaamheid stimuleren. De belangrijkste wijzigingen op een rij.

Per 1 januari 2022 kun je als werkgever een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal 2 euro per dag geven.

Op de website van de Kamer van Koophandel is een uitgebreid overzicht te vinden van alle nieuwe wetten en regels. Hieronder een beknopt overzicht van de maatregelen die mogelijk voor signmakers van toepassing zijn.

STAP-budget vervangt scholingsaftrek

De overheid komt met het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Met het STAP-budget kunnen werkzoekenden en werkenden zichzelf blijven ontwikkelen. STAP vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de kosten van de scholingsactiviteit en is per persoon maximaal 1.000 euro per jaar.

Alleen Euro 6- en elektrische vrachtwagens in milieuzone

Vanaf 1 januari 2022 mag je alleen met dieselvrachtauto’s met emissieklasse 6 (Euro 6) en elektrische trucks de milieuzone voor vrachtauto’s inrijden. Vrachtauto’s op diesel met emissieklasse 4 en 5 hebben geen toegang meer tot milieuzones. Er zijn nu in Nederland 13 gemeenten met een milieuzone voor dieselvrachtauto’s. De gemeente Haarlem voert op 1 januari 2022 ook een milieuzone voor vrachtauto’s in.

Rookruimtes moeten dicht *

Alle bedrijven met een rookruimte moeten deze per 1 januari 2022 sluiten. Vanaf deze datum zijn alle gebouwen in Nederland waar gewerkt wordt of waar mensen komen voor zorg, cultuur, sport, onderwijs, overheid volledig rookvrij.

Meer winst valt onder het lage vpb-tarief *

Heb je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv)? De overheid wil bedrijven met lagere winsten minder belasten. Per 1 januari 2022 wordt de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (vpb) aangepast. Je betaalt 15% vennootschapsbelasting over de eerste 395.000 euro winst. Dat was 245.000 euro. Alles boven 395.000 euro blijft met 25% belast.

Daling zelfstandigenaftrek *

De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 met 360 euro van 6.670 naar 6.310 euro. De verlaging betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag waar je belasting over betaalt wordt hoger en je betaalt dus meer inkomstenbelasting. Heb jij een eenmanszaak, vof, maatschap of commanditaire vennootschap? Dan kun je als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je eigen zaak én je inkomsten vallen onder winst uit onderneming gebruikmaken van deze aftrek.

Bijtelling elektrische auto gaat omhoog *

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak stijgt in 2022 van 12 naar 16%. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet-elektrische auto’s, namelijk: 22%.

Belastingvrijstelling TVL en TOGS *

Tijdens de coronacrisis heb je wellicht gebruik gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers getroffen Sectoren (TOGS). Per 1 januari 2022 worden deze reeds ontvangen subsidies vrijgesteld van inkomsten- of vennootschapsbelasting. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) omhoog *

Het kabinet stimuleert bedrijven om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) . Hiermee mag je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Je betaalt dan minder inkomsten- en vennootschapsbelasting. MIA is een aanvulling op de reguliere afschrijving.

Verruiming vrije ruimte werkkostenregeling *

Heb je personeel? Per 1 januari 2022 wordt de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) vergroot. Dit gebeurt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 en geldt daarom voor de vrije ruimte van kalenderjaar 2021. De vrije ruimte voor de eerste 400.000 euro van de loonsom wordt verhoogd van 1,7% naar 3%.

Thuiswerkvergoeding maximaal 2 euro per dag *

Je werknemers werken, ook na de coronacrisis, misschien gedeeltelijk thuis. Maken zij kosten vanwege het thuiswerken? Per 1 januari 2022 kun je als werkgever een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal 2 euro per dag geven. De vergoeding geldt ook wanneer je werknemer een deel van de dag thuiswerkt. Als je medewerker op een thuiswerkdag af en toe toch op kantoor werkt hoef je dit niet aan te passen.

Minimumloon omhoog *

Heb je personeel? De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen op 1 januari 2022. Het bruto wettelijk minimumloon bedraagt per 1 januari 2022 1725 euro per maand, €398,10 per week en €79,62 per dag. Dit is wat werkgevers minimaal moeten betalen aan werknemers van 21 jaar en ouder bij een fulltime dienstverband.

* De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.