Columns & Weblogs

Ben jij optimistisch over de houdbaarheidsdatum van jouw goede voornemens of gaat de melk in jouw koelkast langer mee?

Het begin van een nieuw kalenderjaar is traditioneel het moment voor veel mensen om te bedenken wat ze dit jaar anders willen doen dan de afgelopen twaalf maanden. Veel goede voornemens sneuvelen al op het moment dat de eerste bankafschriften in januari binnenkomen en troost wordt gezocht in de oude gewoonten die recent nog zo vurig werden afgeschoten.

Dit is voer voor psychologen en therapeuten die het erover eens lijken te zijn dat het niet gaat om radicale veranderingen in ons leven maar om het idee ervan. Het gevoel je leven zélf weer in de hand te nemen, wint het even van de druk die anderen jou de rest van het jaar opleggen. Maar wat wil jij nu écht? Waar word jij gelukkig van? Als je een doel stelt omdat een ander dat van je verlangt, zul je op moeilijke momenten de motivatie missen om door te gaan.

Denk eens na over de volgende stelling: ‘Het leven van veel mensen is een directe afspiegeling van de verwachting van anderen die hen het meest lief zijn’ (zoals partner, vrienden of familie). Dit als waarheid te aanvaarden, lijkt een verklaring te zijn voor de normen en waarden die wij hanteren om ook geaccepteerd te blijven binnen die groep.

Eerste stap

“Zeg D. Signtist, draaf je nu niet een beetje door? Wat heb je tegen goede voornemens?”, hoor ik je zeggen. Ik heb niets tegen goede voornemens, maar ik ben niet gerust op het vervolg ervan. Goede voornemens zouden niet alleen een vast onderdeel kunnen zijn van ons dagelijks bewustzijn, maar vooral tot uiting moeten komen in de (kleine) veranderingen die we willen doorvoeren. Elke lange reis vereist een eerste stap. Eraan denken, is als dromen. En erover praten met anderen geeft het een vorm, maar met een daadwerkelijke planning wordt het een realiteit!

Waarom wachten tot 31 december terwijl elk moment geschikt is voor verandering? Bij ieder nieuw begin is het elke dag oudjaar. Hoe aantrekkelijk is dat? Dit is natuurlijk geen vrijbrief om elke dag vuurwerk af te steken, maar wél om het hele jaar te knallen.

Eén uitstekend voornemen? Onze onvoorwaardelijke steun als branche aan het kenniscentrum voor de signindustrie, nu dit onder vuur ligt door bezuinigingen die minister Bussemaker van OCW heeft ingevoerd bij het onderbrengen hiervan in de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). We mogen dan misschien volgend jaar geen vuurwerk meer afsteken, maar we willen ook beslist niet de ‘zwarte piet’ worden van de sector Creatieve Industrie en ICT.

Goede voornemens zijn een traditie, maar er ligt altijd iemand op de loer om ook die te ondermijnen. Ik wens u een goede gezondheid in 2015 en lang daarna… Cheers!

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *